Kylmyys haittasi  vesilintukantojen pesintää

Juha Juuti

Telkän poikastuotto tippui 22 prosenttia viime vuodesta.

Tärkeimpien riistasorsien kannat ovat pysyneet viimevuotisella tasolla, kertoo Luonnonvarakeskus. Kolea ja sateinen kesä heikensi kuitenkin poikastuottoa.

Viime vuoden parimääriin verrattuna haapana runsastui tänä vuonna 18, tukkasotka 62 ja isokoskelo 14 prosenttia. Tavi ja punasotka taantuivat 15 prosenttia. Telkän ja nokikanan parimäärät vähenivät noin 7 prosenttia. Sinisorsan lukemat pysyivät vuoden 2016 tasolla, ja kasvua oli 3 prosenttia.

Poikastuotto pieneni maltillisesti

Tämän vuoden poikuelaskennoissa pesimätulos notkahti aavistuksen viime vuodesta. Sinisorsan poikastuotto tippui 6, tavin 5 ja telkän 22 prosenttia.

Haapanan poikasia tavattiin sen sijaan 11 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Poikastuoton notkahduksen syynä on todennäköisesti kolea ja sateinen kesä, joka on lisännyt poikasten kuolleisuutta.

Haapana aloittaa pesintänsä hieman edellä mainittuja sorsia myöhemmin, ja siten poikaset ovat kuoriutuneet alkukesän tuhoisimman kylmyysjakson jälkeen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.