Mikkelin opiskelijamurhasta 12 vuoden vankeustuomio — Käräjäoikeuden mukaan surma oli julma ja raaka, joskaan ei ennalta suunniteltu

Surmaaja tuomittiin alentuneesti syyntakeisena.

Tuija Pauhu

Etelä-Savon käräjäoikeus antoi tuomion perjantaina.
Etelä-Savon käräjäoikeus antoi tuomion perjantaina.

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi perjantaina venäläisen Artur Ziatdinovin 12 vuoden vankeuteen Mikkelissä viime vuoden marraskuussa tapahtuneesta henkirikoksesta.

21-vuotias Ziatdinov tuomittiin alentuneesti syyntakeisena tehdystä murhasta sekä alentuneesti syyntakeisena tehdyistä pahoinpitelystä ja törkeän pahoinpitelyn yrityksestä.

Käräjäoikeuden mukaan tuomittu murhasi Mikkelin Raviradantiellä kanssaan samassa soluasunnossa asuneen vietnamilaisen opiskelijan erityisen raa’alla ja julmalla tavalla.

Näin ollen murhan tunnusmerkistö täyttyy, vaikka käräjäoikeuden päätöksen mukaan jäi näyttämättä toteen, että teko olisi ollut vakaasti harkittu.

Oikeus katsoi, että ennakkosuunnittelun sijaan surmatyöhön johtivat tekijän kiihtymystila sekä tilanteen odottamaton ja hallitsematon kehittyminen.

Tuomitun puolustus kiisti murhan mutta myönsi tapon.

Voimakasta väkivaltaa

Käräjäoikeuden mukaan tuomittu kohdisti uhriinsa voimakasta väkivaltaa lyömällä tätä kahdella teräaseella lukuisia kertoja päähän ja eri puolille kehoa. Uhrista löydettiin noin 150 puukotusjälkeä.

Tuomittu myös jatkoi tekoaan uhrin puolustautumis- ja pakoyrityksistä huolimatta. Niiden ja teon keston perusteella käräjäoikeus katsoi tekijän osoittaneen päättäväisyyttä ja sitkeää surmaamispyrkimystä.

Mielentilatutkimuksen mukaan tuomittu oli tekohetkellä alentuneesti syyntakeinen. Käräjäoikeuden mielestä alentuneeseen syyntakeisuuteen viittasi myös se, että teko tapahtui ilman minkäänlaista syytä ja sisälsi erittäin rajua väkivaltaa.

Surmatyöhön johtanut konflikti alkoi huoneiston keittiöstä, minne miehet osuivat samanaikaisesti ruoanlaittoon. Surmaaja vaati ensin paikalle saapunutta vietnamilaista poistumaan ja saatuaan kieltävän vastauksen menetti malttinsa.

Eivät tunteneet toisiaan 

Ziatdinovin 12 vuoden kokonaistuomioon lukeutuvat pahoinpitely ja törkeän pahoinpitelyn yritys kohdistuivat tapahtuma-aikaan samassa asunnossa olleeseen murhatun opiskelijan vietnamilaiseen tyttöystävään.

Tuomittu joutuu maksamaan kuluja ja vahingonkorvauksia tyttöystävälle ja surmatun vanhemmille yhteensä lähes 50 000 euroa.

Surmattu mies ja pahoinpidelty nainen olivat muuttaneet samaan soluhuoneistoon surmaajan kanssa vain pari päivää ennen tekoa. Surmaaja ja surmattu opiskelivat kumpikin Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa, mutta eivät tunteneet toisiaan.

Tuomio ei ole lainvoimainen eli osapuolet voivat valittaa siitä hovioikeuteen.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset