Monen imatralaisperheen talvilomasuunnitelmat menivät uusiksi, kun Ovako aikaisti talvilomia lyhyellä varoitusajalla: ”Asiaa selvitellään,” kertoo pääluottamusmies Niina Malm

Henkilöstö- ja viestintäjohtaja Klaus Enwaldin mukaan syynä olivat tuotannon tarpeet. Päätös saattoi olla hätiköity, sanoo Teollisuusliiton Imatran terästehtaan pääluottamusmies Niina Malm.

Mika Strandén

Talviloman siirto ei koske kaikkia, vaan ainoastaan tuotannon alkupäätä, jossa työskentelee 150-160 ihmistä. Kaikkiaan Imatran terästehtaalla on töissä 600 henkeä.

Imatran terästehtaalla on perinteisesti keskitetty henkilöstön talvilomia viikolle 9, joka on koululaisten talvilomaviikko Imatran seudulla.

Tänä vuonna kirjoittamattomasta säännöstä kuitenkin poikettiin.

Työnantaja päätti tammikuussa, että tuotannon alkupäässä teräs- ja valssausosastoilla talvilomat pidetään tällä kertaa viikolla 6, eikä siis totuttuun aikaan viikolla 9.

Henkilöstö- ja viestintäjohtaja Klaus Enwaldin mukaan syynä olivat puhtaasti tuotannon tarpeet.

Päätös tuli vasta tammikuussa

Enwald myöntää, että henkilöstön kannalta loma-ajan muutoksesta päätettiin ja ilmoitettiin varsin viime tipassa.

Joku on hermostunut, jollekin tämä on ollut ok. — Klaus Enwald

Päätös asiasta tehtiin viikolla kolme eli tammikuun puolivälissä, vain kolmisen viikkoa ennen määrättyä talviloman ajankohtaa. Enwaldin mukaan päätös on laillinen, mutta varmasti yllättänyt monet.

— Monet ovat olettaneet, että loma on viikolla 9, kuten aiempinakin vuosina. Varmaan tämä on joittenkin suunnitelmia muuttanut, Enwald sanoo.

Hän korostaa, ettei kyse ole loman siirtämisestä, vaan ajankohdan aikaistamisesta.

Ratkaisusta päätti johto, joka tarkasteli tuotannon ja tilauskannan osalta sopivaa ja järkevää aikaa talviseisokille sekä samalla talvilomille.

Muutos koskee 150–160 henkeä

Loma-ajan muutos koskee tuotannon alkupäässä noin 150–160 henkilöä. Suhtautuminen on vaihdellut, Klaus Enwald kertoo.

— Joku on hermostunut, jollekin tämä on ollut ok.

Lomat ovat olleet vuosikaudet samassa kohtaa. Kun loma-aikaa joudutaan yhtäkkiä muuttamaan, totta kai se aiheuttaa pientä hämmennystä. — Niina Malm

Teollisuusliiton Imatran terästehtaan pääluottamusmies Niina Malm kertoo, että asia on herättänyt tehtaan työntekijöissä vähintäänkin kysymyksiä, mutta jossain määrin myös hankaluuksia ja mielipahaa, kun lomasuunnitelmat ja lastenhoidot menevät uusiksi.

— Lomat ovat olleet vuosikaudet samassa kohtaa. Kun loma-aikaa joudutaan yhtäkkiä muuttamaan, totta kai se aiheuttaa pientä hämmennystä, Malm sanoo.

Minna Mänttäri

Viime vuonna Imatran terästehtaalla lakkoiltiin. Kuvassa pääluottamusmies Niina Malm sekä Timo Kaiponen.

Malmin mielestä lomien aikaistaminen ei olisi ollut välttämätöntä.

— Tilanne näyttää erikoiselta. Minun mielestäni muitakin vaihtoehtoja olisi ollut. Työnantajan päätös saattoi olla liian hätäinen.

Mitä sanoo laki?

Vuosiloman ajankohdan ilmoittamisesta määrätään vuosilomalaissa seuraavaa:

”Työnantajan määrätessä loman ajankohdan hänen on ilmoitettava siitä työntekijälle viimeistään kuukautta ennen loman alkamista. Jos tämä ei ole mahdollista, loman ajankohdasta voidaan ilmoittaa myöhemmin. Siitä on kuitenkin ilmoitettava viimeistään kahta viikkoa ennen loman alkamista.”

Malm kertoo keskustelun lomista jatkuvan.

— Asiaa selvitellään vielä.

Samaan aikaan neuvotellaan joustoista

Huhujen mukaan lomien siirto liittyy työnantajan ja työntekijäpuolen paikallisiin neuvotteluihin ja niiden tahmeaan etenemiseen.

Imatran terästehtaalla käydään parhaillaan neuvotteluja työaikajoustoista. Näkeekö Niina Malm asioiden olevan yhteydessä toisiinsa?

— En voi kommentoida neuvottelujen sisältöjä. Sanotaan niin, että me haluaisimme hoitaa yhden asian kerrallaan, emmekä kytkeä asioita yhteen, Malm sanoo.

Klaus Enwald teilaa huhut pötypuheeksi.

— Lomien aikaistaminen liittyy yksiselitteisesti tuotannon suunnitteluun. Tarkkoja tietoja tuotannosta en voi antaa, mutta voin sanoa, että tekemistä on.