Pula työvoimasta yhdistää Imatraa ja Lappeenrantaa — ”Työntekijän on oltava moniosaaja ja valmis monipuolisiin tehtäviin etenkin pienissä yrityksissä”

Yrittäjäbarometri ei anna kovin ruusuista kuvaa huomisesta. Lappeenrannassa kasvuhalua on silti ilmassa.

Kai Skyttä

Jami Holtarin mukaan maakunnassa pitää päivittää ajatukset työnteosta. Arkistokuva.
Jami Holtarin mukaan maakunnassa pitää päivittää ajatukset työnteosta. Arkistokuva.

Viennin hiipuminen ja työvoimapula heikentävät pienten ja keskisuurten yritysten luottamusta tulevaan. Tiistaina julkaistusta yrittäjäbarometrista käy ilmi, että suomalaisista pk-yrityksistä 29 prosenttia arvioi suhdanteiden paranevan ja 15 prosenttia heikkenevän vuoden kuluessa.

Työvoimapulan ja takkuavan viennin lisäksi yrittäjät uskovat myös rakennusinvestointien määrän vähenevän. Uskon horjuessa talouteen investointihalukkuus vähenee todennäköisesti kaikilla paitsi kansainvälisesti toimivilla yrityksillä.

Imatralla synkät tunnelmat

Etelä-Karjalassa näkymät ovat samansuuntaiset muun maan kanssa. Imatralla yrittäjät suhtautuvat talouden kehittymiseen melko synkästi.

—Imatran seudulla suhdanteet ovat miinuksella, eikä haluja investoida juuri ole, sanoo Etelä-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Jami Holtari.

Lappeenrannan seudulla luotto talouteen on muuta maata kovempi ja pk-yritysten kasvu- ja investointihalut koko maan keskiarvoja selkeästi ylempänä.

— Lappeenrannassa mennään eteenpäin, mutta vauhti voisi olla kovempi. Kasvuhenkeä on enemmän kuin koko maassa, Holtari sanoo.

Miinuksen ja plussan maakunnassa Imatralla ja Lappeenrannalla on myös yksi yhteinen nimittäjä: osaavaa työvoimaa on hankala saada. Holtarin mukaan kasvua jarruttavaa työvoimapulaa on kaikilla toimialoilla. Ratkaisua ongelmaan Holtari kehottaa etsimään koulutuksesta.

— Osaamista on päivitettävä ja työelämä täytyy ajatella uusiksi nykypäivälle tyypilliseen tapaan. Työntekijän on oltava moniosaaja ja valmis monipuolisiin tehtäviin etenkin pienissä yrityksissä, missä henkilökuntaa on vähän. Myös maahanmuuttajat kannattaa huomioida työllistämisessä, Holtari toteaa.

Omistajanvaihdokset ajankohtaisia monella

Elinkeinoministeri Mika Lintilä toteaa barometrin tiedotteessa, että yrityksiä voitaisiin kannustaa kasvamaan parantamalla ikääntymisestä johtuvan omistajanvaihdoksen jatkonäkymiä.

— Kasvuhakuisten pk-yritysten investointien ja kasvun rahoituksen tueksi valmistellaan jo käyttöönotettavaksi takausvälineitä, jotka tuovat yritysten käyttöön alkusyksystä noin puolen miljardin euron rahoitusruiskeen, Lintilä sanoo.

Etelä-Karjalan Yrittäjien mukaan omistajanvaihdokset ovat ajankohtaisia kolmasosassa yrityksiä, ja vaihtuvuudella on suuri vaikutus alueen pk-yrityskentän jatkuvuuteen ja uudistumiseen. Yrittäjäyhdistys avustaa yrityksiä omistajanvaihdostilanteissaan yhdessä valtion rahoituslaitos Finnveran kanssa.

Pk-yritysbarometri on laadittu 4 600 pk-yrityksen vastausten perusteella. Barometrin teettivät Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset