Kosken yläkoululaiset osallistuvat harjoitukseen, jossa heidät evakuoidaan – Avoimeen valmiuskeskusharjoitukseen tarvitaan myös vapaaehtoisia kuntalaisia

Kosken koulupäivä katkeaa maaliskuussa kuviteltuun mutta todenmukaiseen hätään, johon vastaa pelastuslaitos. Samana päivänä Imatralla katkeavat leikisti sähköt ja vesi. Urheilutalolla järjestetään avoin valmiuskeskusharjoitus, jonne toivotaan vapaaehtoisia.

Minna Mäkinen

Kosken koulun yläkoululaisten päivän tulee keskeyttämään evakuointiharjoitus. Kuva viime keväältä, kun puolustusvoimat hyödynsivät Kosken käytöstä poistettua koulurakennusta harjoitukseensa.
Kosken koulun yläkoululaisten päivän tulee keskeyttämään evakuointiharjoitus. Kuva viime keväältä, kun puolustusvoimat hyödynsivät Kosken käytöstä poistettua koulurakennusta harjoitukseensa.

Kosken koulun yläkoululaisten koulupäivä keskeytyy evakuointiin 4. maaliskuuta. Oppilaat tulevat nimittäin olemaan osana paikallispuolustusharjoitusta, jonka tarkoituksena on käydä läpi valmiuskeskuksen perustamista ja toimintaa.

Evakuointiharjoituksesta vastaa Etelä-Karjalan pelastuslaitos. Kokonaisuudessa ovat mukana myös eri viranomaistahot ja järjestöt, kuten Eksote ja Suomen Punainen Risti.

Evakuointiin osallistuvat kaikki Kosken koulun noin 200 yläkoululaista ja suurin osa yläkoulun opettajista. Sen on tarkoitus jäljitellä todenmukaista ja spontaania hätätilannetta, minkä vuoksi suurin osa tapahtumista tulee oppilaille yllätyksenä, kertoo koulun rehtori Johanna Ovaska.

– Opettajilla on jonkin verran etukäteistietoa, mutta oppilaat eivät saa siitä hirveän tarkkaan tietää. Kun meitä kysyttiin mukaan, niin tietenkin mielellään lähdettiin. Pelastautumistaitoja on aina hyvä harjoitella. Ajattelisin, että tämä on kaikille hyödyllistä kertausta siitä miten toimia, Ovaska sanoo.

Vanhempia on informoitu asiasta, ja päivän tarkemmasta aikataulusta tiedotetaan myöhemmin. Harjoituksessa koululaiset evakuoidaan urheilutalolle, jossa järjestetään kaikille avoin valmiuskeskusharjoitus.

Vapaaehtoisten kuntalaisten toivotaan ottavan osaa avoimeen harjoitukseen. Urheilutalolla tullaan jäljittelemään tilannetta, jossa pitkäkestoinen sähkökatkos aiheuttaa hankaluuksia Imatran asukkaille: sähköt ovat katkenneet, asunnot kylmenevät eikä vettä tule hanoista, puhelinliikenteessä on häiriöitä ja internet-yhteys pätkii.

Vapaaehtoisia pyydetään ilmoittautumaan mukaan kaupungin verkkosivujen kautta. Se tulee tehdä 26. helmikuuta kello 16 mennessä.

Luetuimmat