Hovioikeus tuomitsi 13-vuotiaan kanssa sukupuoliyhteydessä olleen miehen vuoden ja viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen — Etelä-Karjalan käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt syytteet

Ismo Pekkarinen

Itä-Suomen hovioikeus on tuominnut vuonna 1976 syntyneen miehen 1,5 vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Lisäksi mies tuomittiin 40 tunniksi yhdyskuntapalveluun sekä korvaamaan asianomistajalle yhteensä 7 000 euroa tilapäisestä haitasta ja kärsimyksestä.

Päätöksellään hovioikeus kumosi Etelä-Karjalan käräjäoikeuden tuomion. Käräjäoikeus oli viime vuoden heinäkuussa hylännyt syytteen.

Käräjäoikeus oli katsonut, että syytettä tukevassa todistelussa oli ristiriitaisuuksia ja muita sen luotettavuutta heikentäviä seikkoja. Tästä syystä vastaajan syyllisyydestä oli jäänyt varteenotettava epäilys.

Antamassaan julkisessa selosteessa hovioikeus sen sijaan toteaa katsoneensa näytetyksi, että tekojen aikaan 34-vuotias mies oli syyllistynyt törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön vuonna 2010. Julkisen selosteen mukaan mies oli lähetellyt tuolloin 13-vuotiaalle uhrille seksuaalissävytteisiä viestejä, kosketellut tätä seksuaalisesti ja ollut tämän kanssa sukupuoliyhteydessä.

Hovioikeus katsoi teon olleen erityisen haitallinen uhrin iän ja asianosaisten suuren ikäeron vuoksi.

Rangaistuksen määräämistä ehdollisena hovioikeus perusteli toteamalla, että vaikka teko oli vakava, se oli vakavuudeltaan keskimääräistä vähäisempi. Oikeus otti tuomiossa myös huomioon sen, ettei vastaajaa ollut aiemmin tuomittu vankeusrangaistukseen.

Lisäksi tuomion antamiseen ehdollisena vaikutti se, että rikosilmoitus asiassa tehtiin liki kuusi vuotta teon jälkeen ja tuomio annettiin yli seitsemän vuotta teon jälkeen.

Tuomio ei ole lainvoimainen.