Imatran alueen mansikanviljelijät ja puutarhurit tarvitsevat nyt kipeästi työvoimaa, sillä ulkomaalaiset kausityöntekijät ovat vaarassa jäädä rajan taa – "Saa nähdä löytyykö"

Koronakriisi uhkaa maatilojen ja puutarhojen kausityötä. Imatran alueen tilalliset valmistautuvat rekrytoimaan jopa satoja suomalaisia työntekijöitä pellolle. Mansikoiden itsepoiminnan uumoillaan myös painottuvan tulevana kesänä.

Jasmin Ojalainen

Viime vuonna thaimaalainen Khotwong Kittikon saapui Uosukaisen tilalle toukokuussa ja vietti mansikkapellolla kaikkiaan kolme kuukautta.
Viime vuonna thaimaalainen Khotwong Kittikon saapui Uosukaisen tilalle toukokuussa ja vietti mansikkapellolla kaikkiaan kolme kuukautta.

Imatran alueen mansikanviljelijät ja puutarhurit valmistautuvat taklaamaan mahdollista työvoimapulaa, sillä ulkomaisen kausityövoiman saatavuus on tällä hetkellä vaarassa koronaviruksesta johtuvien rajoitusten vuoksi.

Hallitus tiedotti maanantaina, että myös Suomen rajat sulkeneet poikkeustoimet ovat voimassa ainakin 13. toukokuuta saakka.

Rasimuksessa tarvetta usealle sadalle

Viraskorven Rasimuksen maatilan Simo Rasimus kertoo jo aloittaneensa avustavien puutarhatyöntekijöiden ja marjanpoimijoiden rekrytoinnin lähialueelta.

– Joudumme nyt varautumaan ihan kaikkeen. Tähän mennessä ilmoitusten perusteella on tullut jo ihan kymmenittäin halukkaita.

Rasimuksen "varovaisen arvion" mukaan työvoiman tarve touko-syyskuulle on kaikkiaan 400 työntekijää, joista noin 120 on töissä kerralla. Näillä näkymin vallitsevat olosuhteet eivät tule viivästyttämään alkukesän tuotantoa ja työt pystytään käynnistämään normaalisti.

Suurin työvoiman tarve ajoittuu sen sijaan heinäkuulle. Vierastyövoima on tavallisesti saapunut maatilalle toukokuun puolella.

– Vielä on kuukausi aikaa reagoida asiaan, Rasimus sanoo.

Työvoiman saatavuudesta ja palkansaajien mahdollisesta ylimääräisestä vapaa-ajasta johtuen Rasimus uskoo, että itsepoiminta tulee painottumaan ensi kesänä. Imatran torikauppiaat -yhdistyksen puheenjohtajana hän kertoo, että torikauteen valmistaudutaan toistaiseksi normaalisti.

– Ei ole vielä tällä hetkellä tiedossa, että siihen tulisi muutosta. Sen aika näyttää.

Uosukaisella odotellaan vielä hetki

– Aika pelottavalta näyttää, toteaa Uosukaisen puutarhan Timo Uosukainen.

Samaan hengenvetoon Puntalassa ei ole kuitenkaan vielä luovuttu toivosta vierastyövoiman suhteen. Puutarhalla on työskennellyt heinäkuussa noin 40 vakituista ulkomaista kausityöntekijää. Sen lisäksi tarvetta on marjanmyyjille.

– Jos sitten ajattelee, että kaikki ovat suomalaisia, tarve voi olla suurempi. Kyllähän työvoimaa tarvitaan aika paljon kesällä, saa nähdä löytyykö.

Uosukaisen mukaan uutta rekrytointikierrosta pidetään valjaissa vielä hetken. Suurin työvoiman tarve kohdistuu kesäkuun alkuun mansikan istutukseen sekä juhannuksen jälkeiseen aikaan. Kesäkuussa ulkomaisia kausityöntekijöitä olisi tilalle tullut 16.

– Muutama viikko täytyy katsoa rauhassa, toukokuun työt saadaan kyllä tehtyä. Rekrytointikampanja aloitetaan sitten, jos tilanne on mikä on. Katsotaan, miten paljon Suomesta löytyy pellolle työntekijöitä.

Myös Uosukainen uumoilee, että itsepoiminta voi yleistyä ensi kesänä.

– Jos marjaa ei meinaa saada kerättyä, itsepoimintaa tarjotaan ihan varmasti. Se olisi hyvin suotavaakin.

Näkymät kesän sadosta kirkastuvat huhtikuun aikana. Uosukaisen ensiarvion mukaan marja on talvehtinut epävakaasta talvesta huolimatta kohtuullisesti.

– Ainakaan laajoja tuhoja ei näy missään, vaikka talvi olikin eriskummallinen. Kahden viikon päästä ollaan paljon viisaampia.

Savolaisella tilannetta tarkkaillaan

Jäppilänniemessä Savolaisen puutarhalle oli määrä saapua kolme ulkomaalaista kausityöntekijää, kertoo Raili Savolainen. Ylimääräistä työtä on hänen mukaansa tehty toistaiseksi pääosin omalla porukalla. Kokonaistyövoiman tarvetta silmäillään vielä.

– Riippuu, miten kauan tämä kestää. Tarvetta voisi olla muutamalle ja oikeastaan raskaampien työn tekijöille.

Kesän vihannespuolen menekkiin Savolainen uskoo, mutta mielessä itävät muut koronakriisin vaikutukset kuluttajatottumuksiin.

– Ihmiset syövät vuosittain tomaattia ja kurkkua, ne viedään kauppaan jos tori ei toimi. Mietityttää, onko ihmisillä tässä tilanteessa varaa ostaa kukkia, jos kaikki on mennyt vessapaperiin. Tämän otin siis huumorin kannalta. Tietysti toivotaan, että päästään nopeasti ohi tilanteesta, Savolainen sanoo.

Luetuimmat