Viikonloppuna tiiraillaan pönttöjä ja niissä pesivien lintujen touhuja

Pönttöbongaus ei vaadi lintuharrastustaustaa, vaan siihen voi osallistua kuka vain.

Ari Ahlfors

Pönttöjen elämää on seurattava etäältä, eikä lintuja saa häiritä. Kuvassa pikkuvarpusia.
Pönttöjen elämää on seurattava etäältä, eikä lintuja saa häiritä. Kuvassa pikkuvarpusia.

Lintujärjestö BirdLife Suomen Pönttöbongaus-tapahtuma järjestetään tulevana viikonloppuna, eli lauantaina ja sunnuntaina.Tapahtuman tavoitteena on kerätä tietoa pönttölinnuista ja niiden pesinnästä sekä lisätä kiinnostusta lähiympäristön lintujen seurantaan.

Kuka tahansa voi osallistua Pönttöbongaukseen kertomalla verkkolomakkeella, mitä linnunpönttöjä omalla pihalla tai muulla tarkkailupaikalla on sekä mitä lajeja pöntöissä pesii tai on tänä vuonna pesinyt. Pönttöihin ei kuitenkaan pidä kurkistaa eikä pönttöjä pidä avata. BirdLife korostaa, että pönttölintuja on tarkkailtava lintuja häiritsemättä.

BirdLife Suomi odottaa havaintojen kertovan myös pesinnän ajoittumisesta ja onnistumisesta eri puolilla maata. Ovatko esimerkiksi aikaisin pesintänsä aloittaneet tiaiset selvinneet toukokuun viileistä päivistä?

Havainnot pönttölinnuista voi ilmoittaa osoitteessa www.ponttobongaus.fi tai postikortilla. Osallistujien kesken arvotaan palkintoja. Pönttöbongauksen tulokset päivittyvät tapahtuman aikana BirdLife Suomen sivuille.

Pönttöbongaus järjestetään nyt kuudetta kertaa. Viime vuonna pönttölinnuista saatiin havaintoja lähes 2 800 paikalta ja yhteensä ilmoitettiin yli 25 000 pöntön tiedot.

Luetuimmat