Ruokolahdella lapset viihtyivät uimakoulussa, vaikka ilma oli viileää ja järviveden lämpötilakaan ei päätä huimannut — Katso tästä uimaohjaajan vinkit, kuinka kotikonstein voi opettaa lapsen uimaan

Uimakouluissa opeteltiin veteen puhaltamista, liukumista, myyräuintia, selkäuintia ja vedessä kastautumista, joka on ohjaaja Tuula Penttisen mukaan tärkeä asia.

Santeri Tynkkynen

Uimaohjaaja Tuula Penttinen opetti Inari ja Aurora Virtaselle selkäuintia. Auroran mukaan selkäuinti oli uimakoulussa mukavinta.
Uimaohjaaja Tuula Penttinen opetti Inari ja Aurora Virtaselle selkäuintia. Auroran mukaan selkäuinti oli uimakoulussa mukavinta.

Ruokolahdella järjestettiin tällä viikolla maksuttomia uimakouluja eri uimarannoilla. Vaikka ilma oli viileä ja järviveden lämpötila on pyörinyt +16 ja +18 asteen välillä, se ei uimareita haitannut.

— Vesi ei nyt varmaankaan ole hirveän lämmintä, mutta se ei haittaa yhtään, ruokolahtelainen Bella Vepsäläinen, 5, huudahtaa iloisesti.

Uimaopettajat Tuula Penttinen ja Jesse Kotiranta ovat myös positiivisesti yllättyneet, että viileä ilma ja vesi ei ole uimareita haitannut.

— Hirveän hyvin nämä ovat järveen menneet, ja tehneet siellä reippaasti. Vähän ollaan Jessen kanssa oltu siitä jopa yllättyneitä, Penttinen toteaa.

Bella Vepsäläisen mukaan uimakoulussa on ollut kivaa. Kaikista hauskinta hänen mielestä on ollut kelluminen.

Lempäälästä Ruokolahden Salosaareen mökille ja sen myötä uimakouluun saapunut 5-vuotias Aurora Virtanen on niin ikään tykännyt uimakoulusta, jossa hän on oppinut uusia taitoja.

— Selkäuinti onnistui äsken hyvin, ja se on ollut uimakoulussa hauskinta, hän sanoo.

Se on aika tärkeää oppia, että kun menee veden pinnan alapuolelle, niin miten sieltä pääsee pois. — Tuula Penttinen

Kasvojen kasteleminen on tärkeä oppi

Uimakouluissa on tällä viikolla ollut kaksi ryhmää: alkeiskurssi sekä jatkokurssi. Osallistujia on reilut kaksi kymmentä, jotka jakautuvat tasaisesti kahteen ryhmään.

Viikon aikana on opeteltu veteen puhaltamista eli rytmistä hengittämistä, liukumista, myyräuintia, selkäuintia ja yksinkertaisesti vedessä kastautumista.

— Se on aika tärkeää oppia, että kun menee veden pinnan alapuolelle, niin miten sieltä pääsee pois, ohjaaja Tuula Penttinen kertoo.

Hänen mielestään yksi suurimmista ongelmista lapsien uimataidossa on se, että kasvoja ei haluta laittaa veteen. Hänen mukaansa osa lapsista ei kastele naamaa suikussakaan.

— Siinä vaiheessa kun lapsi tippuu vahingossa järveen, niin tulee paniikki, kun kasvot menevät veteen. Se on aika vaarallista, hän kertoo.

Hänen mukaansa lapset tulisi opettaa pienestä pitäen siihen, että naama voi kastua.

— Se on jopa ihan turvallisuuskysymys.

Santeri Tynkkynen

Liukulauta on hyvä apuväline, kun lapsia opetetaan uimaan.
Liukulauta on hyvä apuväline, kun lapsia opetetaan uimaan.

Käsikellukkeita käyttäessä tulee väärä uintiasento

Penttinen ei henkilökohtaisesti tykkää tai suosittele perinteisten käsikellukkeiden käyttöä uimisen harjoittelemisessa.

Käsikellukkeita käyttäessä lapselle tulee väärä uintiasento, kun kädet ovat pinnalla, eikä niillä voi uida. Hän myös huomauttaa, että vaikka käsikellukkeisiin luotetaan yleensä paljon, niin ne ovat myös vaarallisia.

— Ne ovat liukkaat, ja ovat äkkiä kädestä pois. Mielummin käyttää sitten selkään tulevia kellukkeita. Se laittaa väkisinkin lapsen oikeaan uima-asentoon.

Hän ei myöskään suosittele uimarenkaan käyttöä, koska myös se laittaa lapsen väärään uintiasentoon. Penttinen suosittelee uinnin harjoittelemista käsipohjalla tai vanhemman avustuksella kiinni pitäen ja eteenpäin vetäen.

Uimaohjaaja Tuula Penttisen vinkit uinnin opettamiseen kotikonstein:

Naaman kastelu kotona pienestä pitäen esimerkiksi suihkussa

Veden laittaminen vatiin tai altaaseen, ja siinä oikeaoppisen puhaltamisen harjoittelua

Liukumisen opettelu järvessä liukulaudan tai pötkön avulla vanhempien avustuksella niin, että vanhemmat pitää kädet ja jalat suorana

Käsipohjat uiminen niin, että jalat pysyvät suorana