Rajapatsaan kirjasto avautui päivitettynä — Katso videolta, miltä uudistetussa kirjastossa näyttää

Rajapatsaan kirjasto avasi ovensa asiakkaille remontin jälkeen maanantaina. Omatoimijärjestelmään kirjastossa siirrytään ensi vuoden puolella.

Joonas Tapaninen

Rajapatsaan kirjaston vieressä asuva Heidi Stockmakari asioi kirjastossa lukemassa lehtiä ja hoitamassa tietokoneella Kela-asioita. Maanantaina hän tutustui ensimmäisenä poistohyllyn valikoimaan.
Rajapatsaan kirjaston vieressä asuva Heidi Stockmakari asioi kirjastossa lukemassa lehtiä ja hoitamassa tietokoneella Kela-asioita. Maanantaina hän tutustui ensimmäisenä poistohyllyn valikoimaan.

Asiakkaat astelivat Rajapatsaan kirjaston ovista sisään maanantaina uutuudenviehätyksen vallassa.

Päivitetyn kirjaston ensimmäisen asiakkaan Heidi Stockmakarin huomio kiinnittyi heti kirjaston avaruuteen ja valoisuuteen. Vanha ja virttynyt kokolattiamattokin oli väistynyt uuden laattalattian tieltä.

— Kirjastossa on ihan erilainen fiilis kuin ennen, poistokirjoja penkonut Stockmakari ihasteli.

Omatoimisuutta testataan joulukuussa

Rajapatsaan kirjasto tyhjennettiin remontin tieltä syyskuun lopussa. Syksyn ajan kirjasto on toiminut väistötiloissa.

Remontissa tehtiin sähkö- ja kaapelityöt kirjaston omatoimijärjestelmään siirtymistä varten. Kirjastoon asennettiin myös kulunvalvonnan kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Lisäksi kirjoihin lisättiin RFID-tunnisteet, joilla lainat rekisteröidään uudessa järjestelmässä.

— Omatoimisuutta testataan tämän kuun ajan omalla henkilökunnalla. Näin varmistamme, että muun muassa ovilukot ja valojen ohjausyksiköt toimivat, kertoo projektipäällikkö Marko Hyvönen Imatran kaupungilta.

Satuhuoneelle uutta käyttöä

Omatoimiaikaan siirrytään ensi vuoden alussa. Kirjaston valoisampi yleisilme selittyy paljolti sillä, että hyllyjä on madallettu, jotta kamerat pääsevät kuvaamaan esteettömästi koko kirjastosalia.

— Muutosten tekeminen oli tilan sokkeloisuuden takia haasteellista, mutta hyllyjen lyhennyksellä pääsimme hyvään lopputulokseen.

Muutosten tekeminen oli tilan sokkeloisuuden takia haasteellista.

Vanha lasten satuhuone tyhjennettiin remontin yhteydessä. Sinne kaavaillaan nyt muuta toimintaa, johon kaupunkilaiset pääsevät Hyvösen mukaan vaikuttamaan.

— Huone voisi olla esimerkiksi yhdistysten tai virkkausporukoiden käytössä omatoimiaikana. Sisään tultaisiin kirjastokortilla.

Vuoksenniska vuoden päästä

Rajapatsaan omatoimikirjasto on lajissaan Imatran ensimmäinen. Seuraava avataan Vuoksenniskan senioritalon yhteyteen noin vuoden päästä.

— Sama tekniikka, joka on täällä testattu ja todettu toimivaksi, kopioidaan ovilukijoita ja itsepalveluautomaatteja myöten Vuoksenniskalle, kertoo Hyvönen.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut