Kaupunginvaltuutetuille esitelty selvitys uimahallin kunnosta ei kirkastanut kaikkien näkemyksiä – SDP tarvitsee aikalisää päätöksentekoon, uumoilee Markus Niskanen

Urheilutalon ja etenkin uimahallin kuntoa kartoittanut selvitys tarjosi osalle valtuutetuista enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Keväälle kaavailtu päätöksenteko saattaa sen myötä lykkääntyä myöhemmäksi.

Santeri Tynkkynen

Aihetta käsitellään uudelleen maaliskuun valtuustoseminaarissa, jossa useat valtuutetut odottavat saavansa vielä lisätietoja.
Aihetta käsitellään uudelleen maaliskuun valtuustoseminaarissa, jossa useat valtuutetut odottavat saavansa vielä lisätietoja.

Imatran kaupunginvaltuutetuille esiteltiin maanantaina rakennuttaja Mitran teettämää konsulttitutkimusta, joka selvitti nykyisen urheilutalon ja etenkin uimahallin kuntoa.

Tallenteen kuntoarvion läpikäymisestä voit katsoa alta. Siitä vastasivat Vahanen Rakennusfysiikka Oy:n Lappeenrannan yksikön päällikkö Laura Hongisto ja projektipäällikkö Timo Suhonen.

Räty: Jokaisella valtuutetulla alkaa olla asiasta oma näkemys

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Räty piti kuntoarviota perusteellisena ja luotettavana.

– Selvitys oli totuudenmukainen ja uskottava, sen myötä häviävät kaikki epäilyt. Varsinkin urheilutalo on todella huolestuttavassa kunnossa ja käyttöikä on selvityksen perusteella 5-10 vuotta.

Rädyn mukaan selvitys tarkoittaa päättäjille nyt rauhaa miettiä.

– Kantani on se, että tällä vaalikaudella kannattaa tehdä periaatepäätökset ja seuraavalla kaudella aloittaa toimenpiteet. Varmasti suurin osa imatralaisista on sitä mieltä, että nykyinen rakennus tulisi saneerata. En osaa tähän antaa vastausta, mutta jokaisella valtuutetulla alkaa olla asiasta oma näkemys.

Härkönen: perussuomalaiset kallistumassa uimahallin ja urheilutalon hajauttamiseen

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtajan Timo Härkösen mukaan selvitys oli vähintään riittävä.

– Perussuomalaisten kanta alkaa kallistua siihen, että mahdollisesti rakennettavan uuden uimahallin paikka on Mansikkalassa entisellä paikalla ja urheilutalon voisi suunnitella rakennettavaksi jäähallin yhteyteen Ukonniemeen.

Härkösen mukaan päätöksenteko rakennuksiin ja niiden sijaintiin liittyen voi selvityksen perusteella nousta ajankohtaiseksi seuraavan 1-3 vuoden aikana.

– Sen verran olisi vielä mielenkiintoista kuulla, voidaanko uimahallin nykyisiä rakenteita hyödyntää mahdollista uudisrakennusta suunnitellessa.

Urpalainen: Nykyinen rakennus on peruskorjattavissa, mutta riskejä on paljon

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Anu Urpalainen odottaa vielä kaupunginhallituksen lisäselvitystä vaikutusarvionneista. Niitä käsitellään valtuustoseminaarissa 16. maaliskuuta.

– Kuntoarvio oli valaiseva ja vastasi moneen kysymykseen. Asiat pitää mielestäni pitää avoimena, ennen kuin kaikki faktat on pöydässä. Rakennus on peruskorjattavissa, mutta riskejä on paljon. Valtuustoseminaari on tärkeä paikka.

Urpalainen odottaa erityisesti taloudellista lisäselvitystä siitä, minkälaisilla ratkaisulla kulut hoidetaan.

– Se on äärimmäisen merkittävä asia. Hyvinvointilautakunnan puheenjohtajana en voi ajatella, että se otetaan lapsilta ja nuorilta. Peruspalvelujen näkökulmasta ollaan hyvinkin kriittisessä tilassa.

Niskanen: Pienilläkin kustannuksilla uimahallille voisi ehkä saada kymmenen vuotta lisäaikaa

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtajan Markus Niskasen mukaan kuntoarvio ei vastannut kaikkiin kysymyksiin.

– Teknisesti pidän sitä luotettavana, mutta korjauskustannukset vedettiin yläkanttiin. Korjaustarvetta selvästi on, mutta tuskin arvioidun 20 miljoonan euron edestä. Jäi fiilis, että pienilläkin kustannuksilla uimahallille saisi kymmenen vuotta lisäaikaa.

Vaatimuksen uimahallin kunnon uudesta tutkimuksesta tekivät Imatran demarit, vaikka puolue ei vastustanutkaan kaupunginhallituksen marraskuista linjausta siitä, ettei rakennusta peruskorjattaisi. Niskasen mukaan linjausta voisi olla hyvä miettiä uudelleen.

Päätöksiä uimahallin tulevaisuudesta on uumoiltu maaliskuun valtuustoseminaarin jälkeen. Niskasen mukaan demarit saattavat tarvita asiassa aikalisää.

– On tunne, että vaillinaisilla tiedoilla pitäisi pusertaa päätöksiä. Ihmeitä pitää tapahtua, jos kaikki saadaan selville kuukaudessa. Ongelmat ovat tiedossa, mutta välttämättömistä korjauskustannuksista tai uuden uimahallin ylläpitokuluista ei ole tarpeeksi selkeää kuvaa.