Pääkirjoitus: Nyt on hyvä hetki muistella Svetogorskin rakennusprojektia

Hannu Ojala

Valokuvaaja Jaakko Repo kuvasi Svetogorskin projekteja kymmenen vuoden ajan. Pysyvä näyttely on koottu näistä kuvista.
Valokuvaaja Jaakko Repo kuvasi Svetogorskin projekteja kymmenen vuoden ajan. Pysyvä näyttely on koottu näistä kuvista.

Imatralla on aihetta muistella Svetogorskin kombinaatin rakentamista.

Vuosina 1972—1985 Finn-Stroi rakensi Imatralta naapurikaupunkia rahan nykyisellä arvolla noin 1,4 miljardilla eurolla. Henkilötyövuosia projektien aikana kertyi suomalaisille rakentajille arviolta 15 000.

Projektin taloudellinen merkitys niin Imatralle kuin koko Etelä-Karjalalle oli käsittämättömän suuri. Samalla tavalla kuin venäläisten matkailijoiden määrän notkahtaessa, myös Svetogorskin rakentajien merkitykseen havahduttiin, kun projekti alkoi hiipua 80-luvun loppupuolella.

Oli aivan luontevaa, että suuri rakennusprojekti näkyi jopa ravintoloiden ruoka-annosten nimissä esimerkiksi komennusmiehen leikkeenä. Kun Svetogorskin rakentaminen loppui, se ei vienyt markkinoilta pelkästään ruoka-annoksia vaan kokonaisia majoitusliikkeitä, joita oli syntynyt projektin myötä 70-luvulla.

Rakentaminen nosti myös Rajapatsaan kylästä kaupunginosaksi, kun Imatralle muuttaneille rakentajille ja heidän perheilleen rakennettiin asuntoja.

Svetogorskin rakentajat kokoontuvat syyskuussa Imatralle muistelemaan suururakkaansa. Tämä ei tapahdu hetkeäkään liian aikaisin. Ihmiset vanhenevat ja muistot sekä muistelijat vähenevät. Nuorempi tietoa kaipaava ei saa apua edes netistä.

Suomen mitassa tuolloin valtava rakennusliikkeiden yhteisliittymä Finn-Stroi Oy esittäytyy lukijalle esimerkiksi Wikipediassa vain muutamalla rivillä.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.