Tiuruniemen kärkeen talvella uponnut auto nostettiin viimein pinnalle — uinui Saimaan pohjassa kuukausikaupalla

Saimaan pohjasta nostettu auto vinssattiin rannalle.
Saimaan pohjasta nostettu auto vinssattiin rannalle.

Viime talvena Tiuruniemen kärjessä Saimaan pohjaan uponnut henkilöauto on nostettu pintaan. Auto nykäistiin ylös tiistai-iltana sukeltajien ja off road-harrastajien toimesta.

Nosto-operaatio kesti kaikkiaan kolmisen tuntia. Autoa yritettiin ensin vetää rannasta käsin pohjaa pitkin maastoauton vinssillä. Köysi kuitenkin katkesi ja toimenpide jäi yritykseksi.

— Joku paikalla käynyt sukeltaja oli ollut asiasta yhteyksissä ELYyn ja arvioinut noston olevan helppo homma. Ei se kyllä ollut, kertoo Imatran urheilusukeltajien Petri Härkönen, joka operoi nostoa pinnan alla Jussi Solehmaisen kanssa.

Matka vei pinnan alta romuttamolle

Sukeltajien ja Wuoksen off road -yhdistyksen kaluston lisäksi nostamiseen osallistui pelastuslaitos, joka tarkkaili mahdollista öljyvuotoa. Vasta kun auton keulalle saatiin kiinnitettyä liinoilla palokunnan nostosäkkejä ja täytettyä ne ilmalla, auto keveni siinä määrin, että hinaus rannalle onnistui.

— Nostosäkeillä keula nousi jo melkein itsestään ilmaan, kuvailee Härkönen.

Hanna Koikkalainen

Tiistai-iltana ylös nostettu auto putosi jäihin viime helmikuussa.

Noston järjestelyistä vastasi auton omistaja. Kun auto oli saatu rannalle, omistajan tehtäväksi jäi vielä auton siirto romuttamolle.

Auto odotti suotuisampia nostokelejä

Auto oli tarkoitus nostaa saman tien sen uppoamisen jälkeen, mutta operaatio jäi odottamaan jäiden sulamista. Sukeltajat tyhjensivät auton irtaimistosta talvella ja varmistivat, että siinä ei ollut öljyvuotoja.

— Ensin oli tarkoitus nostaa se heti sulan kelin tullen. Jäiden lähdön jälkeen oli kuitenkin niin paljon muita kiireitä, että nosto venyi tähän asti. Eipä se auto sieltä mihinkään karannut, toteaa Härkönen.

Henkilöauto putosi heikkojen jäiden läpi muutaman metrin syvyyteen helmikuussa. Auton kyydissä olleet kaksi henkilöä selvisivät onnettomuudesta ilman vaurioita.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.