Parikkala on ollut Etelä-Karjalan sateisin paikka lokakuussa — ja ropina jatkuu

Mika Strandén

Lätäköt saattavat pienentyä loppuviikosta.

Totta se on, paljon on satanut

Melkein koko kuukauden tavanomainen sademäärä. Sen verran vettä on tullut jo lokakuun alussa parikkalalaisten niskaan. 60 milliä ei vielä ole vedenpaisumus, mutta kun tilasto kattaa kuun ensimmäiset yhdeksän päivää, ja koko lokakuun tavanomainen sademäärä on 65 milliä, monella alkaa olla kiintiö täynnä.

Parikkalan Koitsanlahti on Etelä-Karjalan mittauspisteistä vetisin. Lappeenrantalaisilla ei ole syytä valittaa, sillä vettä on tullut neljänneksen vähemmän. Ruokolahdella on ollut vielä poutaisempaa, siellä on satanut puolet Parikkalan määrästä.

Jos lokakuun alku olisi ollut keskimääräinen, vettä olisi ripsinyt tähän mennessä vasta 15 milliä. Vertailun vuoksi: pelkästään maanantaina Lappeenrannassa satoi 17 milliä yhden vuorokauden aikana.

Märempääkin on silti nähty

Lohdullista on, että vieläkin märempää on ollut. Muistaako joku lokakuun alun vuonna 2003? Silloin satoi samassa ajassa vielä enemmän, yli 70 milliä.

Toisaalta, monena lokakuuna tässä vaiheessa ei ole vielä tippunut pisaraakaan.

Jos tilanteesta hakee jotakin hyvää, voi todeta, että muualla menee vielä huonommin. Pääkaupunkiseudun asukkaiden rakastamassa ruskaretkikohteessa Espoon Nuuksiossa varmasti kadehdittaisiin jopa parikkalalaisia.

Nuuksiossa on nimittäin satanut tässä kuussa jo 127 milliä. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Paavo Korpela kertoo, että se on toiseksi märin lokakuun alku Uudellamaalla koko 1960-luvulle ulottuvan mittaushistorian aikana.

Loppusyksy ei anna syytä juhlaan

Kun syksy on tähän mennessä tarjonnut märimpiä puoliaan, tasoittuuko tilanne? Tuskinpa, arvioi Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus.

Tuorein kuukausiennuste kartoittaa tulevaa säätä marraskuun alkupuolelle saakka. Sen mukaan Suomessa olisi hieman tavanomaista lämpimämpää — ja sateisempaa. Tavanomaista sateisempi kausi jatkuisi ensi viikolle. Sen jälkeen tilanne korjaantuisi normaalille sadetasolle.

Keskuksen vuodenaikaisennuste kattaa koko loppusyksyn lokakuusta joulukuuhun. Sinäkin aikana on odotettavissa keskimäärin melko tavanomaista sadetta, ja maan pohjoisosassa jopa tavanomaista runsaampaa sadetta.

Hyvä uutinen on se, että Ilmatieteen laitoksen kymmenen päivän ennusteen mukaan sade hellittää ainakin tilapäisesti Etelä-Karjalassa keskiviikon jälkeen.

Todelliset rankkasateet

Jos tuntuu, että vettä on tullut paljon, kannattaa suhteuttaa asiaa oikeisiin kaatosateisiin.

Suurin vuorokausisademäärä

Suomi: 198 mm, Espoo, Lahnus, 21.7.1944

Maailma: 1870 mm Cilaos, La Reunion Island, 16.3.1952

Suurin kuukausisademäärä

Suomi: 302 mm, Laukaa, heinäkuu 1934

Maailma: 9 300 mm Cherrapunji, Intia, heinäkuu 1861

Suurin vuosisademäärä

Suomi: 1 242,2 mm, Puolanka, Paljakka 2015

Maailma: 22 987 mm Cherrapunji Intia, 1861

Etti Kantola

Etti Kantola

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.