Koululaiset palasivat ja vanha kivikoulu heräsi vielä eloon Tainionkoskella – "Kavereita ja opettajaa oli ikävä, etäopetus sujui, mutta kotona oli joskus tylsää"

Tainionkosken koululaiset tulivat vielä pari kuukauden etäopetuksen jälkeen heittämään hyvästit vanhalle koululleen. Syksyllä on edessä muutto Mansikkalan uuteen puukouluun.

Jarmo Hämäläinen

Salla Eteläpää otti torstaina vastaan Tainionkosken koulun palanneet ekaluokkalaiset.  Opettajan kanssa välitunnilla Neea Kantokivi, Viljami Kettunen ja Saga Haltsonen.
Salla Eteläpää otti torstaina vastaan Tainionkosken koulun palanneet ekaluokkalaiset. Opettajan kanssa välitunnilla Neea Kantokivi, Viljami Kettunen ja Saga Haltsonen.

Tainionkosken koulunmäellä alkoi torstaiaamuna vilinä kahden kuukauden hiljaiselon jälkeen. Puoli kahdeksan jälkeen koululaisia alkoi kiivetä koti koulunpihaa, missä opettaja Kimmo Liukkonen ohjaili tulijoita siirtymään omiin luokkinsa.

– Reppu, takki ja kengät luokkaan omalle paikalle, ei mitään naulakkoon, opasti Liukkonen luokkiin meneviä koululaisia.

Koronakevään kahden kuukauden mittaisen etäopetuksen jälkeen lähiopetus käynnistyi torstaina monin poikkeusjärjestelyin.

– Yhteisiä välineitä ei saa käyttää, ei sählymailoja eikä viivoittimia. Luokissa on pulpetit asetettu väljästi, Linden kertoo.

Paljon mietittävääkin koulun aloitukseen vielä jää. Tainionkoskella opettajat pohtivat aamulla, voiko pihan kiipeilytelinettä tai keinuja käyttää. Etäisyydet kun pitäisi säilyttää.

– Käsien pesu ainakin näyttää oppilailta sujuvan hyvin, siihen on näköjään tullut harjoitusta, huomioi ensimmäisen luokan opettaja Salla Eteläpää tuotuaan omat oppilaansa torstaina ensimmäiselle välitunnille.

Välitunnit ja ruokailut järjestetään kouluissa toukokuun viimeisillä viikoilla porrastetusti niin, että kerrallaan yhdessä on mahdollisimman pieni ryhmä.

Tainionkosken koululta löytyy viisi eri aluetta, joihin ryhmät voivat mennä välitunneilla.

Pienimpien etäopetus oli haastavaa

Kun etäopetus rysähti maaliskuussa koronaepidemian vuoksi päälle kertaheitolla, suurimmat haasteet kouluille tulivat nuorimpien eli ykkös- ja kakkosluokan opetuksessa.

– Omat valmiudet sähköisessä ympäristössä toimimiseen olivat kyllä kunnossa, mutta ekaluokkalaisten vanhemmillehan se oli aivan valtava haaste. Heille opetuksen onnistumisesta iso kiitos kuuluu, sanoo ensimmäistä vuottaan opettajana työskentelevä Salla Eteläpää.

Tainionkosken ekaluokkalaisista Neea Kantokivi, Viljami Kettunen ja Saga Haltonen kertovat että etäopetus sujui hyvin.

– Mutta olihan se välillä vähän tylsää kotona, tuumi Saga Haltsonen.

Kaikki kolme kertovat tulleensa mielellään takaisin kouluun.

– Kavereita oli ikävä ja opettajaa.

Salla Eteläpään 19 ekaluokkalaisesta 14 palasi torstaina lähiopetukseen, viisi jäi kevään viime viikoiksi etäopetukseen.

Näille pienimmille etäopetukseen siirtyminen oli jo iso muutos ja tämä on nyt toinen iso muutos. — Salla Eteläpää

Mitä sitten opettaja itse tuumii lähiopetuksen alkamisesta kevään viimeisten viikkojen aikana vain hieman ennen kesälomia?

 – Periaatteessa lähiopetuksen alkaminen on ihan hyvä asia, mutta eihän tämä nyt tule olemaan aivan normaalia koulukäyntiä. Joku tuolla ensimmäisellä tunnilla sanoikin, että "on tää aikamoista".

– Näille pienimmille etäopetukseen siirtyminen oli jo iso muutos ja tämä on nyt toinen iso muutos. Syksyllä on vielä tulossa kolmas, kun koulu muuttaa. Sen aistii jo, että lapset jännittävät sitä, kun siirrytään täältä Tainionkosken pienestä lintukodosta suureen koulukeskukseen, Eteläpää sanoo.

Syksyllä muutto edessä

Jarmo Hämäläinen

Kuudesluokkalaiset Ukko Korhonen (vas.) ja Otto Huuhtanen kertoivat, että etäopetus sujui hyvin, mutta vanhalle koululle oli kiva palata vielä kahdeksi viikoksi. Syksyllä poikien koulunkäynti alkaa uudessa Mansikkalan koulukeskuksessa..
Kuudesluokkalaiset Ukko Korhonen (vas.) ja Otto Huuhtanen kertoivat, että etäopetus sujui hyvin, mutta vanhalle koululle oli kiva palata vielä kahdeksi viikoksi. Syksyllä poikien koulunkäynti alkaa uudessa Mansikkalan koulukeskuksessa..

Toukokuun kaksi viimeistä viikkoa Tainionkosken vanha kivikoulu on vielä täynnä elämää, mutta siihen päättyy koulun tarina.

Syksyllä Tainionkosken 260 koululaista ja opettajat siirtyvät Mansikkalan uuteen koulukeskukseen.

Torstaina Tainionkoskelle lähiopetukseen palanneet kuudesluokkalaiset Ukko Korhonen ja Otto Huuhtanen tulivat mielellään vielä pariksi viikoksi vanhaan kouluun parin etäopetuskuukauden jälkeen.

– Ihan kiva oli tulla vielä hyvästelemään vanha koulu, Ukko Korhonen tuumii.

Etäopetus toimi kuudesluokkalaisten mukaan hyvin ja vuorokausirytmikin säilyi.

 – Siinä kahdeksan aikaan heräsin ja koululta tulivat tehtävät ennen yhdeksää. Oli mukavaa, kun sai tehdä tehtäviä omassa järjestyksessä, Ukko Korhonen kertoo.

Samat tunnelmat olivat Otto Huuhtasella.

– Ei tullut missään vaiheessa kiire.

Yhteistyötäkin kaksikko teki koulutehtävissä.

– Liikunnan harjoitukset tehtiin yleensä kahdestaan. Siellä oli esimerkiksi suunnistusta ja frisbeen heittoa.

Kahdeksan vuotta painia Vuoksenniskan Vesassa harrastaneen kaksikon urheiluharrastus ei ole ollut tänä keväänä aivan jäissä.

– Etäharjoituksia on tehty. Ehkä kesäkuussa päästään jo urheilutalolle.

Jarmo Hämäläinen

Opettaja Kimmo Liukkonen ohjaisili torstaina pitkän tauon jälkeen Tainionkosken koululle saapuneita koululaisia pihalta luokkiin. Lähiopetus jatkuu kevään viimeiset viikot poikkeusjärjestelyillä.
Opettaja Kimmo Liukkonen ohjaisili torstaina pitkän tauon jälkeen Tainionkosken koululle saapuneita koululaisia pihalta luokkiin. Lähiopetus jatkuu kevään viimeiset viikot poikkeusjärjestelyillä.

Luetuimmat

Kommentoidut