Imatran Ilmastoviisaat -hankkeen vetäjällä on yksi helmasynti, josta pitäisi koittaa päästä eroon: juustot

Pian vietetään energiansäästöviikkoa. Yhden pienen Imatran kannattaa vaikuttaa niihin asioihin, joihin se voi vaikuttaa, Ahlberg sanoo.

Piia Kaskinen

No tämä kirja lähtee tästä mukaan ainakin, ilahtuu Eetu Ahlberg Imatran pääkirjastossa. Kirjan nimi on Sään ääri-ilmiöt ja ilmastonmuutos.
No tämä kirja lähtee tästä mukaan ainakin, ilahtuu Eetu Ahlberg Imatran pääkirjastossa. Kirjan nimi on Sään ääri-ilmiöt ja ilmastonmuutos.

No, esimerkiksi lihaa syön vain vähän, sanoo Eetu Ahlberg, Imatran Ilmastoviisaat -hankkeen vetäjä, kun häneltä kysyy, mitä ilmastotekoja mies itse noudattaa.

– Varsinkin naudanlihalla on isot ilmastovaikutukset. Lisäksi ostan suunnitellusti ja käyn kaupassa ehkä kerran viikossa, jolloin ruokaa ei tule heitettyä hukkaan. Suosin myös kotimaassa tuotettua ruokaa.

Lisäksi Ahlbergin sähkö on aina vihreää, vaikka se vähän enemmän maksaisikin.

– Ja yksi tosi hyvä juttu on se, jos voi laskea huoneenlämpöä parilla asteella. Se pienentää hiilijalanjälkeä merkittävästi ja näkyy myös sähkölaskun suuruudessa.

Ahlberg karttaa myös pitkiä, kuumia suihkuja, sillä veden lämmittäminen on varsinainen energiasyöppö.

– Mutta jos omistaa omakotitalon, kannattaa asennuttaa sen yhteyteen aurinkokeräimiä ja lämmittää vesi niillä. Onhan siinä se alkuinvestointi, mutta sen jälkeen myös aurinkokeräimet alkavat tuottaa säästöä.

Lyhyitä matkoja ei kannata ajaa henkilöautolla – ja pitempiä voi kulkea vaikka kimppakyydein.

– Ja nyt kun Vuoksenniskallakin on biokaasutankki, niin bensa-autoa ei Imatralla välttämättä edes tarvita.

Mutta yksi helmasynti Ahlbergillakin on: juustot.

– Rakastan juustoa yli kaiken. Olen koittanut kyllä vegaanisia juustonkorvikkeita, mutta tässä suhteessa en ole ollenkaan tyytyväinen itseeni.

Piia Kaskinen

Ahlbergillakin on keinutuoli, mutta kuppimallinen. Tämä tuoli löytyy pääkirjastosta.
Ahlbergillakin on keinutuoli, mutta kuppimallinen. Tämä tuoli löytyy pääkirjastosta.

Kohta on energiansäästöviikko

Kahden viikon päästä, 5. – 11. lokakuuta vietetään energiansäästöviikkoa. Sen tiimoilta Ahlberg on tekemässä parhaillaan koko lokakuun kestävää, energia-aiheista näyttelyä Imatran pääkirjaston ala-aulaan.

Ahlberg alkoi luotsata Imatran ilmastoviisaat -hanketta toukokuussa. Tässä vaiheessa hanke on edennyt siten, että hän kävi viime viikolla esittelemässä hanketta myös Imatran kaupunginvaltuustossa.

– Kaupunginvaltuuston kokouksessa tämä asia herätti noin tunnin mittaisen keskustelun. Siellä tuli sekä kriittisiä huomioita, että hyviä ideoita – esimerkiksi idea ilmastoaiheisesta teemayleiskaavasta. En vielä tiedä mitä kaikkea se tarkoittaisi, pitää tutustua ajatukseen.

Myös asukkaista koostuva Imatran Ilmastoviisaat -ryhmä kokoontuu ensimmäistä kertaa tällä viikolla, kaikkien koronaviivästysten jälkeen. Ryhmän ensimmäinen on täynnä, mutta seuraaviin mahtuu vielä. Seuraava kokous järjestetään todennäköisesti lokakuun kolmannella viikolla.

"Tavoitteet ovat kovat, mutta toteutettavissa"

Sillä tavoitteet todellakin ovat kovat. Koska Imatra on hinku-kunta, sen tavoitteena on laskea kasvihuonepäästöjään peräti 80 prosenttia vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

– Tavoitteet ovat kovat, mutta uskon, että ne ovat toteutettavissa. Toimenpiteet on pakko asettaa, niihin pääsemistä on pakko vaatia ja seurata. Ja paljon on jo tehtykin. Esimerkiksi kaukolämmöstä jo 80 prosenttia tuotetaan uusiutuvalla energialla.

Tämän takia kaupunki julkaisee sivuillaan viimeistään ensi vuoden alussa vuosikellon, johon on merkitty tavoitteita, toimenpiteitä ja tapahtumia kuukausittain.

Mutta mitä merkitystä yhden Imatran kokoisen kaupungin teoilla on, kun maailmassa on monta paljon suurempaakin saastuttajaa, ja jotka saattavat katsella päästömääräyksiä läpi sormien?

Yhden pienen Imatran kannattaa vaikuttaa niihin asioihin, joihin se voi vaikuttaa. Ahlberg sanoo. Sitä paitsi Imatra kuuluu Suomeen ja Suomi kuuluu Euroopan Unioniin, ja sitä kautta vaikutusvalta on jo paljon suurempi.

– Lisäksi meidän pitää varautua tulevaisuuteen ja esimerkiksi siihen, että fossiiliset polttoaineet tulevat loppumaan jossain vaiheessa. Myös huoltovarmuuden kannalta on paljon parempi, että suurin osa meidän käyttämästämme energiasta on tuotettu Suomessa.

Ahlberg uskoo myös ilmaston, työpaikkojen ja väkimäärän pyhään kolmiyhteyteen.

– Vihreä teknologia on tuonut työpaikkoja myös muualla maailmassa, joten uskon ja toivon sen tekevän niin myös Imatran seudulla.

Luetuimmat