Jätevesiseurannassa löytyi koronavirusta Lappeenrannan jätevedenpuhdistamolta – Yksi tartunnan saanut voi erittää paljon koronavirusta viemäriverkostoon, sanoo THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen

Koronan jätevesiseuranta jatkuu syyskuussa, ja Lappeenrannassa näytteenottoa lisätään.

Toikansuon jätevedenpuhdistamolla on havaittu koronavirusta jätevedessä. Kuvituskuva arkistosta.
Toikansuon jätevedenpuhdistamolla on havaittu koronavirusta jätevedessä. Kuvituskuva arkistosta.

Koronan jätevesiseurannassa elokuun lopussa virusta todettiin viidellä sellaisella paikkakunnalla, jolla löydöksiä ei vielä kuun alussa ollut, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotteesta.

Yksi näistä paikkakunnista on Lappeenranta, jossa koronavirusta löytyi jätevedenpuhdistamosta 23.–24. elokuuta toteutetussa seurannassa.

Toisin sanoen näytteenottoa edeltävällä jaksolla Toikansuon viemäriverkoston piirissä on ollut tartunnan saaneita henkilöitä, jotka ovat käyttäneet vessaa tai suihkua ja erittäneet koronavirusta viemäriveteen, kertoo THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen.

Eksoten koronavirustaulukon mukaan Etelä-Karjalassa todettiin elokuun aikana viisi koronatartuntaa, joista kolme ennen näytteenottoa.

Pitkäsen mukaan jätevesiseurannan tuloksista ei voi tehdä sellaista johtopäätöstä, että alueella olisi todettua enemmän koronavirustartunnan saaneita henkilöitä.

– Jätevesiseuranta on hyvin herkkä menetelmä, ja yksi tartunnan saanut voi erittää paljon koronavirusta, hän sanoo.

Näytteenottoa lisätään Lappeenrannassa

Koronan jätevesiseuranta jatkuu syyskuussa, ja Lappeenrannasta otetaan jatkossa näytteet kahden viikon välein. Tähän mennessä Lappeenrannassa on otettu näytteitä kerran kuussa.

Näin THL pyrkii havaitsemaan entistä tehokkaammin tartuntojen leviämistä alueilla, joilla niitä ei ole yksilötestauksella välttämättä todettu.

– Suhteutettuna yksilötestauksessa todettuihin tapausmääriin, jätevesiseurannan testien herkkyys on paikoin hyvin tarkka. Esimerkiksi Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueella on todettu viime viikkojen aikana vain yksittäisiä koronavirustapauksia. Silti Lappeenrannan jätevedenpuhdistamon näytteissä todettiin koronaviruksen geeniperimää, Pitkänen sanoo THL:n tiedotteessa.

Viimeisimmät näytteet Lappeenrannasta otettiin maanantaina ja ne analysoidaan tämän viikon aikana. THL julkaisee tulokset ensi viikon alkupuolella.

Lappeenrannan lisäksi elokuun lopun seurannoissa koronavirusta löytyi jätevedenpuhdistamoilta Jyväskylässä, Hämeenlinnassa, Kuopiossa, Kouvolassa, Helsingissä, Espoossa, Turussa, Tampereella ja Raumalla.

Huhtikuun puolessa välissä aloitettua näytekeräystä on tarkoitus jatkaa vuoden 2020 loppuun saakka.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset