Kaksivuotiaalta tytöltä kipsattiin Kymenlaakson keskussairaalassa ensin yksi ja seuraavana päivänä toinen jalka — ensimmäinen turhaan

Raimo Eerola

Väärän jalan kipsaaminen on erittäin harvinaista. Arkistokuva ei liity tapaukseen

Parivuotias tyttö koki äskettäin kovin erikoisia sairaalareissuja Kymenlaakson keskussairaalassa. Tyttö oli pudonnut päiväkodissa kiipeilytelineeltä ja päätynyt sairaalaan päivystysvastaanotolle. Sairaalassa häneltä oli kipsattu vasen jalka. Sairaalakäynti kesti seitsemän tuntia.

Kun tyttö seuraavana päivänä kotona oli yrittänyt kävellä kipsatun jalan kanssa, kävi ilmi, että kipsaamaton jalka ei toiminut kunnolla. Tuli uusi sairaalareissu — tällä kertaa viisituntinen — minkä jälkeen tyttö palasi kotiin molemmat jalat kipsattuina.

Koitti arki pyhien jälkeen, ja sairaalasta tuli puhelu, jossa pyydettiin tytön äitiä lapsen kanssa vielä kerran sairaalaan. Oli katsottu kuvia uudemman kerran ja oli käynyt ilmi, että ensimmäisellä sairaalakäynnillä kipsatussa jalassa ei ollutkaan mitään vikaa.

Turhaan kipsatusta jalasta otettiin kolmannella sairaalakäynnillä kipsi pois.

Miten moinen tapahtumaketju on saattanut päästä syntymään, päivystysosaston ylilääkäri Terhi Kontio Kymenlaakson keskussairaalasta?

— En tunne kyseistä tapausta ja vaikka tuntisinkin, en voi yksittäiseen tapaukseen ottaa julkisesti kantaa. Yleisellä tasolla voin vastata, että tämänkaltaiseen tilanteeseen voi olla syynä moni asia.

— Voisi olla kyse inhimillisestä erehdyksestä. Siis että olisi vahingossa kipsattu väärä jalka. Senkaltaiset tilanteet ovat hyvin valitettavia ja samalla onneksi erittäin harvinaisia. Röntgenosasto kyllä merkitsee kuvat huolellisesti, mutta koska kyseessä on inhimillinen toiminta, virheitä voi tapahtua.

— Tilanne voisi johtua myös siitä, että päivystysaikaan ei ole röntgenlääkäriä paikalla, vaan kliinikkolääkäri tulkitsee kuvat. Jos kuvissa on hänen mielestään murtuma, tapaus hoidetaan murtumana.

— Myöhemmin kuvat katsotaan uudestaan eli jälkiarvioidaan. Kyse on laadunvarmistuksesta, ja sen tekee joko röntgenlääkäri tai tiimi. Jos käy ilmi, että jälkiarvioinnin lopputulos poikkeaa alkuperäisestä diagnoosista, toimitaan sen mukaan.

Riina Lehtoranta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.