Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Niina Malm kirjoittaa: Nyt on aika näyttää, että kotihoito saadaan toimimaan

Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Niina Malm (sd.) kehuu Katukanava-kirjoituksessaan Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kotihoidon työntekijöitä:

Eksote joutui myllerryksen kohteeksi viime viikolla. Työntekijöiltä asioiden tuominen julkisuuteen oli rohkea teko. Varsinkin, kun usein julkisella puolella törmätään keskusteluun, että ongelmat on väärin sammutettu.

Tarkoitan tällä sitä, että työntekijät ovat olleet esimerkiksi yhteydessä poliitikkoihin ongelmatilanteissa. Kun tästä sitten puhutaan, niin kabineteissa tuodaan esiin näkökulma, että poliitikot hoitavat suuria linjauksia eikä päivittäistä johtamista.

Siksi on hienoa, että Superin jäsenet toivat asiat esille rohkeasti. Nyt on puhuttava siitä, miten asiaan suhtaudutaan jatkossa ja kuinka sote-myllerryksessä turvataan kotihoidon asema Suomessa. Me kaikki maksamme veroja kykyjemme mukaan. Sille rahalle on saatava vastinetta. Vuosia on perusteltu kotihoidon tärkeyttä ja sitä, kuinka ihmisten on hyvä olla kotona. Nyt on aika näyttää toteen, kuinka tämä malli saadaan toimimaan.

Superin ulostulosta nousee räikeästi esille myös se, että työntekijät eivät voi tehdä työtään niin hyvin kuin haluavat. Suomessa on joka tuutista vaadittu sitoutumista, oma-aloitteisuutta ja kustannustehokkuutta. Miten työntekijä voi täyttää kaikki vaatimukset, jos omaa työtä ei voi tehdä niin hyvin kuin omatunto sanoo. Työntekijällä on oikeus tehdä oma työnsä mahdollisimman hyvin! Ja kun hän niin toimii, pitää työnantajan olla tyytyväinen! Sitoutunut ja motivoitunut työntekijä on kustannustehokas. Mutta motivaatiota syntyy vain, jos työnantaja arvostaa ammattitaitoa, joka sen käyttöön on annettu.

Työn muutos on valtaisaa. Muutos mahdollistaa paljon, mutta siihen on uskaltauduttava mukaan. Hoiva-alalla muutos ei poista inhimillisen kosketuksen tarvetta. Mikään kone tai työnantaja ei voi vaatia vanhuksia selviytymään yksin viimeisiä vuosiaan ilman kosketusta oikeisiin ihmisiin. Eikä kukaan voi nyky-yhteiskunnassa vaatia lapsia hoitamaan vanhempiaan, koska työelämän muutos voi viedä lapset kauas vanhemmistaan tehden jokapäiväisen avustamisen mahdottomaksi. Kaikilla ei edes ole lapsia!

Siksi en voi olla kannustamatta jatkossakin liittojen kautta vaikuttamiseen. Silloin asiat tulevat oikeassa järjestyksessä myös poliitikkojen pöydälle ja nenän alle.

Niina Malm

Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd.)

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut