Pirttilä jättää ammattikorkeakoulun — uusi rehtori 2019 ei ole Merja Heino

Jasmin Ojalainen

Anneli Pirttilä (vas.) jättää Saimaan ammattikorkeakoulun keväällä 2019. Merja Heino jatkaa talossa, johon yliopistokonserni tuo uudistuksia.

Etelä-Karjalan korkeakoulujen yhdistyminen eli LUT-konserni ei tule juurikaan näkymään Imatralla käytännössä. Muutoksen tuulet puhaltavat kuitenkin kaukaa tulevaisuudesta, kun 16 vuotta ammattikorkeakoulun rehtorina toiminut Anneli Pirttilä jättää toimen huhtikuussa 2019.

Prosessi selvinnee ensi vuonna

Vararehtori Merja Heino painottaa, että ammattikorkeakoulun johtoportaan profiili puolentoista vuoden päähän kirkastuu vasta konsernin hallituksen muodostuessa.

— Ehkä ensi vuonna tähän aikaan tiedetään jo, meneekö rehtorin paikka ulkopuoliseen hakuun vai täytetäänkö se muutoin, Heino linjaa.

Hänen mukaansa rehtoriksi siirtyminen ei kuitenkaan ole todennäköinen askel nykyiselle vararehtorille.

— En tule hakemaan paikkaa. Olen tyytyväinen nykytilanteeseen ja moneen muuhunkin korkeakoulun tarjoamaan erityyppiseen vaihtoehtoon, Heino kertoo.

Imatran vahvuus on pienuus

Heinon mukaan Imatran vahvuutena korkeakoulujen yhdistymisessä toimivat paikkakunnalle profiloituneet kuvataiteen sekä hotelli- ja ravintola-alan yksiköt.

— Imatralle sopivat pienet linjat ja niiden tarjoama tiiviis yhteisöllisyys, Heino sanoo.

Ongelmana hän puolestaan näkee Imatran pienuuden opiskelijakaupunkina.

— Lappeenranta voi opiskelijan näkökulmasta vaikuttaa mielenkiintoisemmalta hakutilanteessa. Esimerkiksi suomen kieliset hakijamäärät hotelli- ja ravintola-alalle ovat vähän liian alhaiset, Heino toteaa.

Yhteistyö vakiinnuttaa

Heino kuitenkin tähdentää, ettei opetusryhmiä tai -tiloja tulla keskittämään. Konserni tulee konkretisoitumaan Imatralla pikemminkin vain yhteistyön vahvistumisena.

— Opiskeluympäristömme on erinomainen, joten käytännössä se tulee näkymään esimerkiksi kuvataiteen yhteistyönä Lahden muotoilulinjan kanssa, Heino tähdentää.

Pirttilä korostaa myös, että työnjako ammattikorkeakoulun linjojen välillä tulee muutoksen myötä vahvistumaan aluekentässä kilpailun sijaan. Hänen mukaansa isompaan kokonaisuuteen siirtyminen varmasti vankistaa tätä asemaa.

— Aikaa sitten tehty strateginen jako Imatran ja Lappeenrannan välillä karsii päällekkäisyyksiä ja yhdistää voimavaroja. Tämä tulisi vahvistumaan, sillä olisimme isompi kokonaisuus, Pirttilä sanoo.

Vararehtori Merja Heino

Syntynyt Imatralla ja käynyt Vuoksenniskan koulua.

Kauppatieteiden maisteri 1996 ja lisensiaatti 2004.

Aloitti hotelli- ja ravintola-alan sekä matkailualan opettajana Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulussa 1996.

Lempiaineet koulussa olivat matematiikka ja liikunta.

Vararehtorina vuodesta 2011.

Jasmin Ojalainen

Jasmin Ojalainen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.