Ruokolahtelaislähtöinen laulaja Tuija Rantalainen tekee uusimmalla levyllään kunniaa kotipaikkakunnalleen – "Olen miettinyt pitkään, että haluaisin tehdä kotipaikkakunnalleni omistetun kappaleen"

Ruokolahden leijona -levyn kertoja tilittää pitkäsoiton nimikkokappaleessa elämäntilannettaan katsellessaan leijonapatsasta.

Timo Rantalainen

Tuija Rantalaisen kolmas pitkäsoitto on omistettu hänen kotipaikkakunnalleen. Kuvassa Rantalainen Ruokolahden leijona -patsaan vieressä.
Tuija Rantalaisen kolmas pitkäsoitto on omistettu hänen kotipaikkakunnalleen. Kuvassa Rantalainen Ruokolahden leijona -patsaan vieressä.

Ruokolahtelaislähtöinen muusikko Tuija Rantalainen on julkaissut kolmannen sooloalbuminsa. Laulaja kumartaa uusimmalla levyllään ainakin nimen osalta kotipaikkakuntansa suuntaan, sillä levyn nimi on Ruokolahden leijona.

– Kyseessä on kunnianosoitus kotipaikkakunnalleni, sillä olen Ruokolahdelta kotoisin ja asunut siellä 20-vuotiaaksi asti. Olen miettinyt pitkään, että haluaisin tehdä kotipaikkakunnalleni omistetun kappaleen, Rantalainen kertoo.

Pitkäsoiton avaavan levyn nimikkokappaleen kertoja tilittää laulussa elämäntilannettaan katsellessaan Ruokolahden leijona -patsasta.

– Laulun minä miettii omassa urakriisissään, onko tässä mitään järkeä, että kaikkien ihmisten pitää tunkea isoihin kaupunkeihin.

Duetoimassa Heikki Salo

Perjantaina julkaistu pitkäsoitto pitää sisällään kaksitoista modernia laulelmaa, joiden värikkäissä tarinoissa ääneen pääsevät muun muassa palvelutalon rakastavaiset, luupuiston eksentrikot ja uraputkessa rämpivä kansankynttilä.

Musiikillisesti levyn kerrotaan liikkuvan niin lattarin, tangon, klezmerin, sirkusmusiikin kuin pianoballadienkin tunnelmissa. Levyllä vierailee myös Miljoonasateesta tuttu Heikki Salo sanoittajan ominaisuudessa. Hän myös duetoi Rantalaisen kanssa kahdella kappaleella. Sävellykset ovat kaikki Rantalaisen kynästä, ja sanoituksia on levylle on tehnyt Rantalaisen ja Salon lisäksi Raimo Hentunen. Levyn taiteellisesta tuotannosta vastaavat Rantalainen ja Janne Louhivuori.

Uuden levyn lauluissa on kuultavissa tekijänsä mieltymys teatterimusiikkiin sekä akustisiin sovituksiin.

Kapsäkissä tupa täynnä

Levyn julkistuskonsertti järjestettiin musiikkiteatteri Kapsäkissä Helsingissä torstaina.

– Tupa oli täynnä, Rantalainen kuvailee konsertin tunnelmaa.

Rantalainen kertoo levyn saaneen ilahduttavan paljon radiosoittoa, mikä ei ole laulelmamusiikin saralla itsestäänselvyys.

– Yle on soittanut kolmessa ohjelmassa kolmea eri biisiä, ja lisäksi kappaleet ovat soineet Radio Helsingissä ja Aurinkoradion Finnradiossa. Levy on kuultavissa myös Spotifyssa ja Youtubessa, Rantalainen mainitsee.

Tuija Rantalaisen parhaiten tunnetut laulut ovat Korkokenkä ja Jouluaaton aamu kolmosratikassa. Hän on julkaissut myös lastenmusiikkia. Viimeisin lastenlevy Vahtikoira karkuteillä oli ehdolla vuoden lastenlevyksi Emma-gaalassa vuonna 2016.

Luetuimmat