Imatran vastaanottokeskuksen asiakasmäärät ovat syksyn myötä notkahtaneet loivasti — Kouluikäisten määrä laskee alle kahteenkymmeneen

Asiakkaita Imatran vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä 170. Kesäkuukausina talossa oli säännöllisesti 200 asiakasta.

Kai Skyttä

Imatran vastaanottokeskuksen syksy on ollut kesää rauhallisempi. Kuva arkistosta.
Imatran vastaanottokeskuksen syksy on ollut kesää rauhallisempi. Kuva arkistosta.

Imatran vastaanottokeskuksen arki jatkuu rauhallisena. Asiakasmäärät ovat syksyn mittaan hienoisessa laskussa, kertoo keskuksen johtaja Lauri Perälä.

— Asiakasmäärät heijastelevat valtakunnallista tilannetta. Määrä on ollut 200 paikkeilla alkuvuoden, nyt asiakkaita on 170.

Perälän mukaan lähtömaat on pitkälti samat kuin ennenkin. Eniten Imatran vastaanottokeskukseen asiakkaita on saapunut Afghanista. Tänään saapuva uusin asiakas on Turkista, Perälä kertoo.

Asiakasmäärän pienentyessä myös koululaisia on vähemmän. Heinäkuussa vastaanottokeskuksessa asui noin kolmekymmentä kouluikäistä lasta.

— Kaksi tai kolme perhettä on nyt lähdössä pois. Loppuvuodesta kouluikäisiä tulee olemaan alle kaksikymmentä.

Arjen perustaitoihin keskitytään entisestään

Ensi vuonna Imatran vastaanottokeskuksessa on määrä suunnata entistä enemmän voimavaroja sellaisten toimintojen kehittämiseen, jotka auttavat asiakkaita tulemaan toimeen itsenäisesti.

Perälän mukaan tavoitteena on laatia turvapaikanhakijan opetussuunnitelma, jossa kartoitetaan niitä valmiuksia, joita asiakkaat toivovat saavansa kehittää.

— Se käsittää paljon arkeen liittyviä perustaitoja, kuten kielitaitoa, työelämän valmiuksia, tietoteknisiä valmiuksia ja virastoissa asiontia. Meillä ajatellaan, että se on yhteiskuntavastuun ja asiakasnäkökulman kannalta ainoa suunta, mihin vastaanottokeskustyötä on järkevää viedä.

Kesällä Vuoksenhovin vanhan hotellikiinteistön lämpötiloja tarkkailtiin säännöllisesti. Nyt lämmönsäätyautomatiikan ja ilmalämpöpumppujen puolesta talvi saa tulla.

— Lämmityksen suhteen oli aikaisempina vuosina haasteita, kun talvella oli sisällä 14 astetta. Nyt kiinteistö on paremmassa kunnossa kuin se on vielä koskaan ollut. Valtakunnallisesti arvioituna meillä on hyvät tilat.