Maitoa ei kannata helteessä jättää aamiaispöytään odottelemaan mattimyöhäisiä— Jo puoli tuntia riittää vauhdittamaan maidon pilaantumista

Myös hedelmät ja vihannekset pilaantuvat helposti, ja niitä kannattaa ostaa vain muutaman päivän tarpeisiin

Seppo Rautiovaara

Lämpö kiusaa etenkin tomaatteja ja kurkkuja.
Lämpö kiusaa etenkin tomaatteja ja kurkkuja.

Kuluttaja ihmettelee kaupan hedelmä- ja vihannestiskillä, miksi tuore salaatti ei näytä enää tuoreelta, ja monet tomaatit ovat pehmeitä.

Toisaalla joku on huomannut, että pussillinen omenoita on valmiiksi piloilla, sillä jokainen omena on sisältä ruskea.

Myyntipäällikkö Annika Hongell-Hakkarainen Satotukku Oy:stä Helsingistä myöntää, että helle koettelee juuri nyt kovakouraisesti hedelmiä ja vihanneksia.

— Niitä kannattaa ostaa vain muutaman päivän tarpeisiin, ei varastoon. Helteen rinnalla myös kosteudesta on kiusaa, jos se tiivistyy vetenä pakkausten sisälle.

Hedelmistä kaikkein arimpia lämmölle ovat persikat ja luumut pehmeän kuorensa ansiosta.

Ei ole myöskään tavatonta, että kaupan hedelmätiskillä näkee pieniä kärpäsiä liihottelemassa persikkakorin yllä. Hyönteiset haistavat ravintolähteen hedelmistä, jotka alkavat olla viimeisimmillään.

Samoin banaani menee lämpimässä ylikypsäksi muutamassa tunnissa. Sen, miten pitkällä ollaan, voi päätellä ruskeiden pilkkujen runsaudesta.

Omenaa ei voi lukea ulkokuoresta

Omenoiden ruskeus ei tähän aikaan vuodesta kuitenkaan johdu altistumisesta kuumuudelle tai kylmyydelle.

Annika Hongell-Hakkarainen on melko varma siitä, että omenaerä on ollut vanhentunut. Se on merentakaisten maiden satoa ja unohtunut jostakin syystä kaupassa myyntiin.

Tukkuliikkeellä on tapana satokauden lopulla pistokokein ryhtyä varmistamaan, että hedelmät ovat kunnossa.

— Toivon, että niin tehtäisiin myös välitysliikkeissä ja kaupoissa.

Omenoiden viat pysyvät piilossa ostohetkellä, sillä hedelmän huonoa laatua on lähes mahdoton lukea ulkokuoresta.

Kurkut kasvat nihkeästi— ja käyriksi

Vihannesten ongelmat alkavat myyntipäällikkö Annika Hongell-Hakkaraisen mukaan jo helteisistä kasvihuoneista.

Poikkeuksellista kuumuutta on nyt kestänyt pari viikkoa, eikä sitä kyetä torjumaan perinteisellä ilmanvaihdolla.

Myös kastelussa on pulmia, sillä vesijohtovesi tulee hyvin kalliiksi.

Tavallinen vaiva on muun muassa salaattien reunapolte. Tuotantoa ei välttämättä aina pitäisi edes päästää tiloilta myyntiin, mutta sitäkin näkee.

Tukkuliike on jo harkinnut, että salaatteja pitäisi ryhtyä tuomaan Ruotsista Suomeen.

Vaikka myös naapurissa on ollut helteestä riesaa, sikäläinen vihannesviljely ulottuu laveammalle alueelle, joten kaikki munat eivät ole samassa korissa.

— Suomessa päätuotantoalueita ovat Pohjanmaa ja Keski-Suomi, ja sääolot kummassakin melko yhtenevät.

Kurkut kasvavat nihkeästi ja niistä tahtoo tulla kakkosluokan käyriä, eikä suoria.

Tomaattien kestokyky riippuu niiden sisältämästä vesimäärästä. Mitä enemmän vettä, sitä helpommin tomaatti pehmenee ja pilaantuu.

Sen sijaan pihvitomaatti säilyy runsaamman hedelmälihapitoisuutensa turvin.

Annika Hongell-Hakkarainen opastaa säilyttämään vihannekset kotona ehdottomasti jääkaapin vihanneslaatikossa.

Pekka Hölkki

Maito säilyy parasta ennen -päivämäärään asti, jos kylmäketju on katkeamaton.
Maito säilyy parasta ennen -päivämäärään asti, jos kylmäketju on katkeamaton.

Maidon tärkeä kylmäketju

Perheenjäsenet heräilevät kesäisin yleensä eri aikoihin, mutta maitoa ei kannata turhaan seisottaa aamiaispöydässä odottamassa.

Jo puolituntinen lämpimässä saattaa olla maidolle liikaa.

Kategoriapäällikkö Mira Appelqvist Valiolta sanoo, että maito kestää moitteettomana parasta ennen -päivämäärään, mikäli kylmäketju säilyy koko ajan katkeamatta.

Oikeat lämpötilat on määritetty tarkoin meijerissä, kuljetuksen aikana, kaupan varastoissa ja maitohyllyissä.

— Jos maito on pilaantunut ennen aikojaan kokkeliksi, syytä kannattaa hakea jääkaapin säädöistä. Helle saattaa vaikuttaa niihin, jolloin lämpötila on muutaman asteen korkeampi kuin tavallisesti. Mitä kylmempi, sitä parempi. Nykyisin kukaan tuskin säilyttää maitoa muualla kuin jääkaapissa.

Maitojen myyntipäiväyksiä ei lyhennetä kesän ajaksi, vaan ne säilyvät samoina ympäri vuoden.

Myyntiaikojen pituudessa on isoja eroja, ja ne riippuvat siitä, onko maito pastöroitu, korkeapastöroitu vai iskukuumennettu. Maidon rasvapitoisuus ei vaikuta tähän.

Maidon kelpoisuuden voi varmistaa haju- ja makutestillä. Oikea haju on raikas. Monelle maidon happaneminen selviää, kun maitoa kaataa aamulla kuuman kahvin sekaan.

Jos maito menee kahviin kaadettaessa kokkeliksi, sitä voi Mira Appelqvistin mukaan käyttää vielä aivan huoletta esimerkiksi lettutaikinaan.

Luetuimmat