Tulli tutkii laajaa rikoskokonaisuutta, Allegrolla maahan tullut nainen kuljetti arvotavaroita matkatavaroissaan — Tutkinnanjohtaja vaikenee tapauksesta lähes täysin

Kai Skyttä

Nainen kuljetti matkatavaroidensa joukossa arvokkaita tavaroitat ilmoittamatta niistä viranomaisille.  Arkistokuva.
Nainen kuljetti matkatavaroidensa joukossa arvokkaita tavaroitat ilmoittamatta niistä viranomaisille.  Arkistokuva.

Tulli tutkii Lappeenrannassa tapahtunutta laajaa salakuljetustapausta, jossa maahan on tuotu arvotavaraa viranomaisille ilmoittamatta.

Rikosnimikkeinä Tullin esitutkinnassa ovat törkeä veropetos ja salakuljetus. Venäläinen nainen on ollut vangittuna rikoksesta epäiltynä 11. marraskuuta lähtien. 

Tutkinnanjohtaja Vesa Ruotsalainen on tapauksesta hyvin vaitonainen. Ruotsalainen kertoo, että naisen epäillään tuoneen matkatavaroidensa joukossa arvokasta tavaraa Venäjältä Allegro-junalla Suomeen. Sitä, mistä tavaroista on kysymys, Ruotsalainen ei tässä kohtaa esitutkintaa halua kommentoida.

—Arvokasta tavaraa on tuotu maahan, mistä olisi pitänyt verot maksaa. En halua yksilöidä sen enempää. Ne ovat olleet kohtuullisen pienikokoisia, joita on ollut helppo tuoda matkatavaroiden joukossa viranomaisille ilmoittamatta.

Nainen jäi kiinni marraskuun alussa ollessaan tuomassa tavaroita Suomeen.

—Rysän päältä, niin sanotusti tavara sylissä hän jäi kiinni, Ruotsalainen kuvailee ja kertoo kiinnioton tapahtuneen Tullin ammattitaidon ansiosta.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus vangitsi naisen 11. marraskuuta todennäköisin syin epäiltynä törkeästä veropetoksesta ja salakuljetuksesta.

Tapauksessa on myös toinen epäilty, joka asuu Suomessa. Häntä on kuulusteltu, mutta ei vangittu.

Ruotsalaisen mukaan kyse on suuremmasta rikoskokonaisuudesta.

—Olemme saaneet aika hyvän rikoskokonaisuuden selville esitutkinnassa. Tässä on kyse laajemmasta kokonaisuudesta. Ei ollut ihan ensimmäinen kerta.

Ruotsalainen sanoo esitutkinnan edistyneen hyvin. Epäillyn kuulustelut ovat sujuneet hyvässä yhteishengessä.

—Veroharkintaa tehdään. Arvioidaan, mikä se lopullinen verotusarvo tulee olemaan. 

Rikoslain mukaan veropetokseen syyllistyy henkilö, joka aiheuttaa tai yrittää aiheuttaa veron määräämättä jättämisen tai sen määräämisen liian alhaiseksi taikka veron aiheettoman palauttamisen.

Veropetoksesta tekee törkeän, jos teolla tavoitellaan huomattavaa taloudellista hyötyä tai rikos tehdään erityisen suunnitelmallisesti ja veropetos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Törkeän veropetoksen rangaistusasteikko on neljästä kuukaudesta neljään vuotta vankeutta. Salakuljetuksesta tuomitaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut