Ammattitaikuri Jorma Vertanen muutti Imatralle — Eläkkeelle hän ei aio jäädä, mutta uusissa maisemissa kelpaa opetella temppuja: "Tämä on rauhallinen paikka asua", Vertanen tuumaa

Jorma Vertanen on tehnyt taikoja 15-vuotiaasta saakka. Imatralle entinen lappeenrantalainen päätyi sattumalta, mutta mielellään.

Jasmin Ojalainen

Taikuri Jorma Vertanen on kesän mittaan ehtinyt asettua Imatralle taloksi. Temppujen harjoittelun lisäksi päivät sujuvat ulkoillen.
Taikuri Jorma Vertanen on kesän mittaan ehtinyt asettua Imatralle taloksi. Temppujen harjoittelun lisäksi päivät sujuvat ulkoillen.

Lappeenrannassa lähes koko ikänsä viettänyt taikuri Jorma Vertanen muutti kesäkuussa Imatralle. Vähän sattumalta, hän kertoo, mutta mielellään. Uusi koti löytyi Saarlammelta, Imatran ja Ruokolahden rajalta.

— Kerrostalosta muutettiin ja etsittiin asuntoa, jossa olisi pieni puutarha. Sopiva talo löytyi täältä. Täällä on hienot maisemat ja tämä on rauhallinen paikka asua, Vertanen kertoo.

Pulpin kansakoulun käynyt Vertanen innostui taikuudesta kouluaikana. Sen jälkeen siitä kehittyi päätoiminen ammatti, eikä taikurin kirjoihin lukeudu eläkepäiviä vielä 72-vuotiaanakaan. Vertasen mukaan keikkoja kertyy vuoden mittaan seitsemisenkymmentä.

— Ensimmäinen esitys oli vuonna 1961 Joutsenossa urheiluseuran pikkujouluissa, jolloin olin 15-vuotias. Siitähän se lähti. Kyllä sitä jaksaa, kun terveys on ollut hyvä ja melkein koko ikäni olen tätä tehnyt. Se on intohimo.

Viimeksi Vertanen pääsi hämmästyttämään imatralaisyleisöä Valtionhotellissa syntymäpäiväjuhlilla. Viikonvaihteessa hän taikoi Juvalla, mutta ovatpa temput vieneet taikuria rajan yli itänaapuriinkin. Illuusion kehittäminen viehättää, Vertanen sanoo.

— Taikuus kiehtoo, ja uusien temppujen opettelu. Niitä treenailen ja kehittelen jatkuvasti, vaikeitakin temppuja.

Ja uusien ohjelmanumeroiden harjoittelu on tälläkin hetkellä työn alla. Parhaiten tehoavat klassikot ovat Vertasen mukaan niitä, joihin yleisö saa osallistua.

— Otan aika paljon avustajia yleisön joukosta. Kun ottaa avustajan mukaan esitykseen, se uppoaa aina yleisöön.

Vaikka temput sujuvat vuosikymmenten jälkeen rutiinilla, jännittää taikuria lavalla hieman edelleen.

— Taikurin täytyy olla omaperäinen, ja saada yleisö mukaan ja nauramaan. Vähän näyttelijänlahjoja pitää olla. Minäkin olen luonteeltani ujonpuoleinen ja jännitys on ajan mittaan vähentynyt, mutta se kuuluu asiaan.

Jasmin Ojalainen

Vaimon lisäksi mukana muutti Vertasen työtoveri eli pari vuotta taikatempuissa mukana ollut kääpiökani.
Vaimon lisäksi mukana muutti Vertasen työtoveri eli pari vuotta taikatempuissa mukana ollut kääpiökani.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset