Sähkömopo on äänetön hiipijä pyöräilybaanalla – Ihan mopon näköistä vempainta saa ajaa pyörätiellä, jos tehot ovat alhaiset

Sähköllä avustettavat ajoneuvot rinnastetaan jalankulkijoihin tai pyöräilijöihin tehoista riippuen.

Anu Kiljunen

Sähkömopo on äänetön hiipijä pyöräilybaanalla – Ihan mopon näköistä vempainta saa ajaa pyörätiellä, jos tehot ovat alhaiset

Pyörätietä pitkin huristelee kolme hauskan näköistä ajoneuvoa. Ääntä ei kuulu, sillä sähkö vie niitä eteenpäin.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen arvioi kuvan perusteella, että ihan laillisesti siellä ajetaan.

Kevyellä sähköajoneuvolla ajo pyöräteillä on sallittua ja pääsääntöisesti myös pakollista, sillä niiden ja moottorilla varustettujen polkupyörien on noudatettava polkupyöräilijän liikennesääntöjä. Myynnissä on kevyeksi sähköajoneuvoksi luokiteltavia kulkuvälineitä, joiden huippunopeus on korkeintaan 25 km/h, mutta jotka ovat täysin mopon näköisiä.

Esimerkiksi sähköpotkulaudat luokitellaan jalankulkijoiksi.

Traficom

6696412.jpg

Ylikonstaapeli Raimo Väisänen Imatralta kertoo, että sähköllä käyviä ajoneuvoja vielä niin vähän ja meno maltillista, ettei ongelmia ole ollut.

Hän muistuttaa, että sähköajoneuvolla ajaessa pitää aina huomioida hitaammin liikkuvat. Polkupyöräkypärän tai vaikka järeämmänkin hän suosittelee painamaan päähän myös sähköllä liikuttaessa.

Sähköllä avustettavia ajoneuvoja ei tarvitse eikä edes voi vakuuttaa liikennevakuutuksella, koska ne rinnastetaan jalankulkijoihin ja pyöräilijöihin. Vapaaehtoisen tapaturma- ja vastuuvakuutuksen tarpeen jokainen voi itse harkita.

Moottoroidut polkupyörät vaativat liikennevakuutuksen. Moottoroitu polkupyörä eroaa sähköavusteisesta maksimitehoillaan, eikä se yleensä edellytä lainkaan polkemista.

Liikennevakuutuskeskus

6696415.jpg

Pyörätiellä voi ajaa myös mopolla, jos se on liikennemerkin lisäkilvellä sallittu.

Pelkkä pyörätietä osoittava liikennemerkki ilman mainittua lisäkilpeä estää mopolla ajamisen.

Luetuimmat