Se ensimmäinen kerta keväällä 1982 maistuu useimman Ketterä-fanin suussa edelleen makeimmalta

Jari Lippojoki oli avainasemassa Ketterän noustaessa divariin keväällä 1982, kuva vuodelta 1984.

Ketterä on pelannut valtakunnan toiseksi korkeimman sarjatason Mestiksen edeltäjäsarjassa 1. divisioonassa kaksikin jaksoa. Ensin vuosina 1982–1991 ja sitten 1993–1997. Kenties kolmas kerta toden sanoo.

Kaudella 2015–2016 Ketterä ei onnistunut nousemaan Suomi-sarjasta Mestikseen, vaan taipui ensin sarjan finaalissa Iisalmen Peli-Karhuille ja pudotuspeleissä RoKille. Viime keväänä nousu tyssäsi karsintasarjaan, mutta mahdollistui Hokin konkurssin ja lisenssiongelman vuoksi.

Kaudella 1981–1982 Ketterän nousu divariin tapahtui monen mutkan kautta. Ketterä selvitti II divisioonan runkosarjan tyylikkäästi ja tunki tieltään Lieksan Hurtat pudotuspeleissä. Ketterän kaveriksi karsintasarjaan tuli kakkosesta Reijo Ruotsalaisen valmentama KalPa, joka oli ollut omassa lohkossaan yhtä ylivoimainen.

Divarista neljän joukkueen karsintasarjaan joutuivat Jäähonka Espoosta ja Valtit Varkaudesta. KalPa hävisi Ketterälle kertaalleen, mutta voitti muut viisi otteluaan. Jäähonka hävisi kaikki ottelunsa. Valtit voitti Ketterän kotonaan ja ylti Imatralla tasapeliin.

Valtit ja Ketterä päätyivät molemmat seitsemään pisteeseen ja samaan maalieroon (+1). Liitto määräsi uusintaottelun noususta ja arpa suosi Valtteja, joka sai ratkaisuotteluun kotiedun. Se ei paljoa auttanut, kun Heikki Juseliuksen valmentama Ketterä jyräsi Varkauden Kämärillä 10—2 voittoon reilun 2 000 katsojan edessä.

— Oli se huikea esitys meiltä, Juselius sanoo vieläkin.

Karsintasarjan pistepörssin voitti KalPan Pentti Perhomaa, joka kokosi kuudessa ottelussa tehot 7+7. Ketterän tehotriona olivat Jose Pekkala (2+8), Veli-Matti Heino (5+3) sekä Jari Lippojoki (5+1).

Näreharjun tekojääradalla Ketterän nousupelejä seurasi keskimäärin yli 2000 katsojaa ja heti nousun varmistuttua Imatralla ryhdyttiin pykäämään jäähallia pystyyn.

Tenho Tiilikainen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.