Ukonniemi täyttyy viikonloppuna Karjalan kovimmaksi haluavista, kun Suomen vanhin crossfit-kisa käydään Imatralla kolmannen kerran — Katso tästä viikonlopun kaikki menovinkit

Karjalan kovin -kilpailun tämänvuotinen avauslaji testaa kilpailijoita kuntopyöräilyssä, juoksussa ja uinnissa. Kisaan osallistuu kaikkiaan 140 atleettia.

Joonas Tapaninen

Viime vuoden kisoissa Crossfit Imatran Henri Maikkula (vas.) sijoittui toiseksi yli 35-vuotiaiden sarjassa.
Viime vuoden kisoissa Crossfit Imatran Henri Maikkula (vas.) sijoittui toiseksi yli 35-vuotiaiden sarjassa.

Tänä viikonloppuna järjestetään Ukonniemen stadionilla jälleen crossfit-kisojen vanhin ja kenties myös komein Karjalan Kovin -kisa.

Kisa järjestetään nyt kaikkiaan yhdeksättä kertaa. Ukonniemen se valloittaa nyt kolmatta kertaa.

— Me emme olleet ensimmäinen tämän lajin kisa, mutta olimme ensimmäinen, joka on järjestetty yli kaksi kertaa peräjälkeen. Samalla olemme kaikkein pitkäikäisin crossfit-kisa Suomessa, kertoo Karjalan Kovimman kisapresidentti Atte Kaasinen.

Tämän lajin kisat ovat siitä jänniä, että niihin osallistujilla on vasta harmaita aavistuksia kisalajeista.

— Julkistimme kisan avauslajin vasta muutama päivä sitten. Se on nimeltään Triathlonimainen: ensin poljetaan kuntopyörillä seitsemän kilometriä, sitten juostaan 2,5 kilometriä rantaan ja uidaan siellä 250 metrin matka, ja lopuksi juostaan vielä samat kaksi ja puoli kilometriä takaisin stadionille. Se vie sellaiset 40 minuuttia, Kaasinen laskeskelee.

Kisalajit testaillaan porukalla

Kisalajit pidetään mahdollisimman pitkään pimennossa siksi, että niillä on tarkoitus testata kisaajilta hyvin erilaisia osa-alueita, yhtä lailla vahvuutta, nopeutta, räjähtävyyttä kuin kestävyyttäkin.

Myös kisalajit ovat kisaorganisaation kehittelemiä. Yleensä niiden kehittäminen käy niin, että laji-idea syntyy ensin Kaasisen päässä, sitten sitä porukalla testaillaan ja lopulta Kaasinen sanoo sen suhteen vielä painavan sanansa. Yleensä ajatuksista kehittyy konkretiaa noin puolessa vuodessa.

Tämänkertaisista lajeista triathlonin kehittely vei pisimpään. Ajatus alkoi muhia Kaasisen päässä jo silloin, kun kisat tulivat Ukonniemeen ensimmäistä kertaa, sillä sitä ympäröiviä maastoja on helppo käyttää hyväksi.

Karjalan kovin -kisan osallistujat valittiin karsintojen kautta. Niihin osallistui noin 300 kilpailijaa, suunnilleen saman verran kuin aiemmillakin kerroilla. Karsintojen perusteella itse kisaan valittiin kaikkiaan 140 atleettia.

— Se on meille se osallistujaraja, jolla pystymme pyörittämään kisapäivät läpi. Kisat vaativat kuitenkin sekä tuomaristoa että välineistöä.

Ukonniemen maastot vahvuutena

Yleisissä sarjoissa kisaa tänä vuonna 40 miestä ja 40 naista. Lisäksi 35- ja 40 -vuotiaiden masters-sarjoihin osallistuu 20 kisaajaa, ja 45- ja 50 -vuotiaille tarkoitettuihin masters-sarjoihin kymmenen.

Kisat kestävät koko viikonlopun, perjantaina kello 16 — 20, lauantaina kello 9 — 18 ja sunnuntaina kello 9 — 16. Tapahtuma-alueen portit avautuvat tuntia ennen kunkin kisapäivän alkamista. Palkinnot jaetaan sunnuntaina kello 16.30.

Viikonlopun aikana urheilijoille ja yleisölle on luvassa myös seminaareja. Niiden aiheita ovat muun muassa taitoharjoittelun merkitys, huippu-urheilijan ravinto, sekä terve olkapää.

Vaikka cross-fit -kisojen määrä kasvaa, Karjalan kovin -kisalla on takataskussaan muutama valttikortti.

— Vaikka me olemme vanhin jatkuvasti järjestetty kisa, meidän täytyy lunastaa paikkamme aina uudestaan. Se, että haluamme jatkuvasti kehittyä ja uudistua, on yksi valteistamme. Toinen valtti on se, että tämä kisa on maan ainoa kolmipäiväinen, eli se testaa ihan eri tavalla myös urheilijoiden palautumista kuin lyhyemmät kisat. Ja kolmas valtti on Ukonniemen alue vaihtelevine ja haastavine maastoineen, Kaasinen kuvaa.

Kitaravelho Alppiksessa

Tänä lauantaina Ruokolahden Alppiksessa esiintyy erittäin kokenut kaksikko, eli Havana Blackin laulajana ja lauluntekijänä tunnettu Hannu ”Guts” Leiden, sekä maailmalla kitaravelhoksikin kutsuttu Jartse Tuominen. Tuomisen musisointia on kuvailtu muun muassa näin: uniikilla kosketuksellaan hän kykenee antamaan kitaralleen sielun monella tavalla, varioiden rockista jazziin.

Alppimajassa soi lauantaina.
Alppimajassa soi lauantaina.

Duon ohjelmistoon kuuluu parhaita akustisia covereita esimerkiksi sellaisilta nimiltä kuin Eric Clapton, Scream, sekä Lynyrd Skynyrd.

Puppa J Vuoksi-auditoriossa

Tänä lauantaina Virran kesäklubilla, eli Kulttuuritalo Virran Vuoksi-auditoriossa on luvassa vankkaa takapotkumeininkiä, sillä auditorion saapuvat valloittamaan laulava puuseppä Puppa J eli Janne Siro, sekä Rytmi-Rengit -orkesteri.

Suomireggaeta ja räppiä ryöstöviljelevä mies on julkaissut toistaiseksi kolme sooloalbumia. Hänen meriittilistaltaan löytyy myös muutama bändilevy eri yhtyeiden kanssa, sekä vierailuja kymmenien suomiräppäreiden levyillä.

Hän kiertää maata myös mies ja kitara -tyylisenä trubaduurina, ja esiintyy Rytmi-Renkien lisäksi myös Jätkäjätkät, Laulurastas ja Liljan Loisto -orkestereiden kanssa.

Tänäkin lauantaina Vuoksi-auditoriossa varsinaista konserttia edeltää puolen tunnin Open mic-osuus, jolloin lava on vapaa kelle tahansa. Se alkaa kello 18 alkaen. Lisäksi auditorion A-oikeuksin varusteltu terassi on avoinna.

Petromax tanssittaa Ukonlinnassa

Ukonlinnan tanssilavalla järjestettäville perjantaitansseille antaa tänä viikonloppuna tahtia Petromax-orkesteri.

Tämä orkesteri tuskin rytmeissään sekoilee, sillä se on tehnyt jo kahdenkymmenen vuoden ajan keikkoja ympäri maata, Lapin viihdekeskuksia ja risteilylaivoja. Kotimaan lisäksi se on keikkaillut myös Ruotsissa ja Virossa.

Orkesteri ilmoittaa, että pyytämättä se soittaa ainakin näitä tahtilajeja: foxtrot, tango, valssi, hidas valssi, humppa, jive, bugg, boogie woogie, samba ja rumba, sekä cha cha cha. Lisääkin tyylejä löytyy, kunhan pyytää, eli pyydettäessä

Petromax soittaa myös jenkkaa ja polkkaa, sekä vaikka masurkkaa ja hamboa.
Nelihenkisessä orkesterissa esiintyvät Esa Suokas (laulu, kitara, sekä puhallinsoittimet), Matti Hietanen (kosketinsoittimet, harmonikka, sekä laulu) ja Sauli Seppälä (rummut ja laulu).

Laulusolistina on kärköläläinen Marja Yrjönmäki, jonka kuulas lauluääni antaa miehiselle orkesterille heleää vastapainoa.

Petromaxin keikka alkaa perjantaina kello 20.

Vastatuulensoutajia Vahdissa

Lauantaina Pub Vahdissa esiintyy lappeenrantalainen Vastatuulensoutajat -yhtye. Tai Pronssinen Pokaali. Joka tapauksessa luvassa on akustisesti soitettuja versioita suomirock-klassikoista, joita kukaan ei ole koskaan kuullutkaan.

Trio Vastatuulensoutajat aloittavat keikan lauantaina kello 22.

Käden jälkiä kirjaston täydeltä

Heinäkuun loppuun saakka Rautjärven kirjasto on täynnä Aili Sarven kädenjälkiä.
Ailin käden jälkiä – kipinästä näyttelyyn -näyttely on vallannut sekä kirjaston Kirsti-salin että kirjastosalin vitriinit.

Katso lisää tapahtumia Uutisvuoksen tapahtumakalenteristä.