Television katselu ei saa häiritä leppoisaa oleskelua

Mikkelin asuntomessut 2017

Olohuoneet sisustetaan rauhoittaviksi keitaiksi, eikä niihin välttämättä sijoiteta viihde-elektroniikkaa.

Talonrakentajat tekevät kodeistaan tyyntymisen paikkoja. Sitä palvelevat harmoniaan tähtäävät sisustukset, joissa äänekkäät laitteet kuten televisiot viedään pois olohuoneesta.

Televisio on nostettu seinälle, jolloin saadaan enemmän lattiatilaa ja ruutu ylemmäs. Joissain malleissa suljetun television ruudulla näkyy kuva, jolloin se on kuin taulu.

Eräs mustavalkotelevisioajan ratkaisu tuntuu tekevän paluuta: television omat jalat.

Monen toivelistalla ovat yhä lukemiselle rauhoitetut nurkkaukset. Kirjahyllyt eivät ole kadonneet vaan muuttaneet muotoaan. Massiiviset järjestelmät ovat vaihtuneet senkkeihin ja vitriineihin. Niihin kirjat saa halutessaan piiloon.

Esineet esiin

Piia Kalliomäki nimeää yhdeksi kotien sisustustrendiksi harmonisuuden.

Siitä kertoo halu piilottaa pikkuesineet ja valita linjakkaita huonekaluja kuten pitkänomaisia televisiotasoja, jotka saattavat yltää jopa seinästä seinään ja kätkeä sisäänsä pikkutavaraa kuten johtoja, latureita ja kaukosäätimiä.

— Useassa tämänvuotisessa messukodissa on avohyllyjä, ja ellei niissä ole kirjoja, niin jotain muuta tavaraa, Netta Avikainen sanoo.

Hän hahmottaa tässä suuremmankin suuntauksen, jonka mukaan esineet saavat olla näkyvillä paitsi olohuoneen hyllyissä myös keittiössä. Kauhat ja kattilat ripustetaan näkyviin bistro-tyylisesti.

Riikka-Mari Sutisen mielestä esineiden esilläolo riippuu asujan persoonasta.

— Kodin tuntu tehdään pienesineillä. Voi olla, että esineiden piilottamisella haetaan siisteyttä, mutta kerroksellisuuskin on tärkeää, ja sitä saadaan pitämällä uudet ja vanhat esineet esillä, hän huomauttaa.

Seurustelulle oma tila

Kodeissa ratkotaan säilytysongelmia ja mietitään säilytystiloja. Perheen harrastukset halutaan näkyviin. Soittimet voivat olla osa sisustusta, eikä ratsastuskypärää tai sählymailaa haluta penkoa varaston perältä, vaan niiden pitää olla helposti saatavilla.

Varsinaisia harrastehuoneita ei Riikka-Mari Sutinen ole kohdannut vähään aikaan. Pikemminkin tehdään tiloja, joiden käyttötarkoitus on muutettavissa.

Mikko Toppala suunnittelisi mielellään harraste- ja seurusteluhuoneet erillisiksi.

— Aina sellaiselle ei ole kuitenkaan tilaa eikä resursseja, hän sanoo.

Toppala ei kätkisi esineitä kaappeihin.

— Tietenkään kaiken ei tarvitse näkyä, vaan voi tehdä kivoja asetelmia ja vaihdella niitä.

Hän itse ei kokisi kotiaan levolliseksi, ellei missään näkyisi tavaroita.

— Tuntuisi siltä kuin olisi muutto meneillään!

Haastatellut ovat suunnitelleet sisustukset Mikkelin asuntomessuille: Riikka-Mari Sutinen Casa Wellikulhoon, Netta Avikainen Asunto Oy Saimaan Ateljeehen, Piia Kalliomäki Kontio Toiveeseen ja Mikko Toppala Designtalo Palaan. Asuntomessut Mikkelissä 13.8. saakka.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.