Vilkas matkailukesä on tuonut runsaasti luvattomia liikkujia rajavyöhykkeelle – Valtionrajarikoksia tänä vuonna moninkertaisesti normaaliin nähden

Kaakkois-Suomen rajavartiosto toivoo, että metsästäjät pitävät koirat kiinni rajan lähellä.

Elena Liseytseva

Rajalla liikkuva partio tarkastaa siellä luvatta liikkuvat henkilöt. Arkistokuva.
Rajalla liikkuva partio tarkastaa siellä luvatta liikkuvat henkilöt. Arkistokuva.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto on havainnut kesän aikana paljon luvatonta liikettä rajan läheisyydessä. Pelkästään heinäkuussa sakkoja lievästä valtionrajarikoksesta määrättiin 12 kappaletta.

Edellisinä vuosina Kaakkois-Suomen rajavartiosto on tutkinut vuosittain noin parikymmentä valtionrajarikosta, joista osa on lieviä valtionrajarikkomuksia.

Kuluvana vuonna valtionrajarikoksia on havaittu yhteensä jo 11 kappaletta ja lieviä valtionrajarikoksia 42 kappaletta.

Kaakkois-Suomen rajavartioston tutkinnanjohtaja Ville Ahokas ei osaa sanoa varmaa syytä sille, miksi luvaton liike rajan läheisyydessä on kasvanut viime aikoina.

– Osasyy voi olla kotimaanmatkailun lisääntyminen. Tiet kulkevat rajan läheisyydessä, ja rajan läheisyydestä vuokrataan mökkejä, Ahokas sanoo.

Uteliaat liikkuvat rajalla

Ahokas kertoo, että lievät valtiorajarikokset liittyvät kesäaikaan usein uteliaisuuteen. Liikkuminen rajan lähellä lisääntyy tavallisinakin kesinä.

– Tyyppitapauksena ovat matkailijat, joita kiinnostaa Suomen ja Venäjän raja. He eivät aina ymmärrä, että rajavyöhykkeelle meneminen on luvanvaraista, Ahokas toteaa.

Rajavyöhykkeellä on aiempina vuosina havaittu myös ulkomaisia matkaajia, jotka painottuvat keskieurooppalaisiin. Ahokkaan mukaan Suomen ja Venäjän rajan läheisyys kiinnostaa heitä historian ja nykyisen valvonnan vuoksi.

Ahokkaan mukaan paikallisetkaan asukkaat eivät Kaakkois-Suomessa aina ymmärrä liikkuvansa rajavyöhykkeellä. Rajavartiostossa ei kuitenkaan ole havaittu, että rajavyöhykkeellä liikuttaisiin marjastamisen vuoksi.

Huomautus tai sakko luvassa

Enintään kolme kilometriä leveä rajavyöhyke on määritetty Suomen itärajalle yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi.

Rajavyöhykkeellä liikkuminen on aina luvanvaraista ja ilman lupaa rangaistavaa. Lievissä valtionrajarikoksessa käytetään kokonaisharkintaa.

– Rajavartiomiehellä on mahdollisuus sakon sijaan antaa suullinen tai kirjallinen huomautus. Jokainen tilanne on yksittäistapaus, Ahokas muistuttaa.

Rajavyöhykelupaa voi hakea sähköisesti kansalaisten asiointipalvelusta.

Elena Liseytseva

Kaakkois-Suomen rajavartiosto kehottaa erityiseen tarkkaavaisuuteen rajan läheisessä maastossa.
Kaakkois-Suomen rajavartiosto kehottaa erityiseen tarkkaavaisuuteen rajan läheisessä maastossa.

Koirat kiinni Venäjän lähellä

Syksy tuo mukanaan metsästyskausien alkamisen. Kaakkois-Suomen rajavartiosto painottaa, että metsästys valtakunnanrajan läheisillä alueilla tulee suunnitella huolellisesti.

Rajavartiosto kehottaa metsästäjiä välttämään koirien irti päästämistä aivan rajavyöhykkeen tuntumassa.

– Jos ajettava eläin lähtee Venäjälle, hyvin todennäköisesti metsästyskoirakin lähtee riistan perässä sinne, Ville Ahokas toteaa.

Jos koiranomistaja huomaa koiransa kadonneen valtakunnan rajan läheisyydessä, asiasta pyydetään ilmoittamaan Kaakkois-Suomen rajavartioston johtokeskukseen. Valtakunnan läheisyydessä kiinniotetut koirat toimitetaan löytöeläintarhaan.

Rajavartiosto on ollut syksyisin yhteydessä Venäjän rajaviranomaisiin rajan ylittäneiden koirien vuoksi. Venäjän puolella käyneistä koirista ilmoitetaan Suomessa eläinlääkärille, joka arvioi tapauskohtaisesti, onko koira toimitettava tarkastukseen eläintautien leviämisen estämiseksi.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto tekee yhteistyötä alueen metsästäjien kanssa. Ahokkaan mukaan yhteistyö sujuu hyvin.

– Metsästäjät ovat ilmoittaneet meille, jos he ovat haavoittaneet esimerkiksi villisikaa, joka on jatkanut matkaansa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut