Myös Etelä-Karjalassa käytetään Libanonissa räjähtänyttä ammoniumnitraattia – Pelastuslaitos valvoo aineen säilytystä maatiloilla

Ammoniumnitraatti ei ole aiheuttanut vahinkoja Etelä-Karjalassa viime aikoina. Siitä voi rakentaa räjähteitä toisten aineiden avulla.

Lehtikuva

Libanonin tärkein viljasiilo tuhoutui Beirutin sataman räjähdyksessä tiistaina. Räjähdys jätti jälkeensä kraaterin, joka täyttyi nopeasti vedellä.
Libanonin tärkein viljasiilo tuhoutui Beirutin sataman räjähdyksessä tiistaina. Räjähdys jätti jälkeensä kraaterin, joka täyttyi nopeasti vedellä.

Libanonin pääkaupungissa Beirutissa sattui tiistaina voimakas räjähdys. Maan hallinnon mukaan satamassa räjähti 2 750 tonnia ammoniumnitraattia.

Samaa ainetta löytyy myös Etelä-Karjalasta, sillä ammoniumnitraattia on maatiloilla käytettävissä lannoitteissa.

– Minulla ei tietoa, että täällä olisi sattunut vahinkoja aineen kanssa lähimenneisyydessä, sanoo palotarkastusinsinööri Elina Hämäläinen Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta.

Hämäläinen ei osaa sanoa, kuinka suuret määrät ammoniumnitraattia on kaikkiaan Etelä-Karjalassa. Hänen mukaansa ainetta ei tuoteta maakunnassa.

– En usko räjähdykseen täällä, jos ainetta säilytetään oikein, Hämäläinen toteaa.

Kuumuus ja paine vaaroina

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on julkaissut ohjeen ammoniumnitraatin varastoinnista maatiloilla. Siinä kerrotaan, millainen aineen säilytykseen käytetyn varaston tulee olla rakenteeltaan ja ilmanvaihdoltaan.

Ohjeen mukaan räjähdyksen mahdollisuutta nostavat tulipalon aiheuttama kuumentuminen ja sekoittuminen palavien tai muiden yhteensopimattomien aineiden kanssa. Myös paineen nousu suljetussa tai ahtaassa tilassa lisää rähähdyksen mahdollisuutta.

Tukesin ohjeessa todetaan, että korkeatyppisen ammoniumnitraattilannoitteen varastoinnista on tehtävä kirjallinen ilmoitus pelastusviranomaiselle, jos ammoniumnitraattia on vähintään 1 000 kilogrammaa ja varastointi kestää vähintään vuorokauden ajan.

Tilojen kemikaalit tarkastetaan

Pelastuslaitos tarkastaa maatiloja säännöllisesti valvontasuunnitelmansa mukaisesti. Tarkastukset kohdistuvat paloturvallisuuteen ja kemikaalien säilyttämiseen.

Hämäläinen korostaa, että kemikaaleja varastoivalla henkilöllä täytyy olla tieto siitä, minkä kanssa niitä ei saa varastoida. Ammoniumnitraatti on voimakas hapetin, joten sitä ei saa säilyttää esimerkiksi happojen kanssa.

– Jos havaitaan keskenään reagoivia kemikaaleja, jotka on varastoitu lähekkäin, asiaan puututaan, Hämäläinen kertoo.

Hämäläisen mukaan ammoniumnitraatti ei ole yksinään räjähtävä aine, mutta siitä pystyy rakentamaan räjähteitä toisten aineiden avulla. Ainetta on käytetty räjähteenä useissa terrori-iskuissa.

Luetuimmat