Harvinainen harjalintu ihastutti Simpeleellä – Omalaatuisen näköinen töyhtöpää viihtyi Tiia Rasimuksen pihalla pitkän tovin: "Ajattelin vain, että vau!"

Komea harjalintu houkutti paikalle myös lintubongareita ihastelemaan harvinaista siivekästä.

Tiia Rasimus

Harjalintua ei esiinny Pohjoismaissa. Joitakin yksilöitä vaeltaa vuosittain Suomeen etenkin syysmuuttojen yhteydessä.
Harjalintua ei esiinny Pohjoismaissa. Joitakin yksilöitä vaeltaa vuosittain Suomeen etenkin syysmuuttojen yhteydessä.

Simpeleen Punasvaarassa asuva Tiia Rasimus sai erikoisen vieraan pihamaalleen viime lauantaina.

Palatessaan kotiinsa aamupäivällä, Rasimus nousi autostaan ja huomasi sivusilmällään nurmikolla tepastelevan linnun. Siinä vaiheessa Rasimus ei kuitenkaan kiinnittänyt siihen tarkempaa huomiota.

– Hetken päästä katsoin lintua tarkemmin, ja huomasin, että nyt ei ole ihan tavallinen lintu kyseessä.

Rasimus kiinnitti ensimmäisenä huomiota linnun pitkään ja kapeaan nokkaan. Lisäksi silmiin pisti mustavalkoinen höyhenkuvio sen selässä.

Rasimus otti linnusta kuvia puhelimellaan ja jakoi ne saman tien Facebookissa. Siinä vaiheessa hän ei itse tunnistanut lintua tai ehtinyt selvittää, mikä laji on kyseessä.

– Pääasiassa tunnistan vain variksen ja harakan, Rasimus sanoo nauraen.

Facebookista kuvat linnusta lähtivät kuitenkin nopeasti leviämään, ja viestejä alkoi sadella. Selvisi, että kyseessä on harjalintu, joka on Suomessa varsin harvinainen havainto.

Tiia Rasimus

Harjalinnun tunnistaa etenkin viuhkamaisesta töyhtöstä. Rasimus kertoo, että lintu piti kuitenkin harjan pitkin päälakeaan ja avasi sen vasta lentoon lähtiessään.
Harjalinnun tunnistaa etenkin viuhkamaisesta töyhtöstä. Rasimus kertoo, että lintu piti kuitenkin harjan pitkin päälakeaan ja avasi sen vasta lentoon lähtiessään.

Bongaritkin ehtivät paikalle

Harjalinnun tunnistettavimpia piirteitä on sen päässä oleva viuhkamainen töyhtö. Rasimus kertoo, että nurmikolla kävellessään lintu piti harjansa kuitenkin pitkin päälakea.

– Vasta lentoon lähtiessä harja aukesi koholleen.

Vasta lentoon lähtiessä harja aukesi koholleen. — Tiia Rasimus

Pituutta harjalinnulla on noin 25–30 senttimetriä, ja sen siipien kärkiväli on noin 44–48 senttiä.

Rasimus kertoo, että tieto harjalinnusta lähti pian leviämään lintuharrastajien keskuudessa. Paikalle myös saapui kaksi lintubongaria kameroiden ja kiikarien kanssa.

– Hekin tunnistivat linnun harjalinnuksi. Siitä ei ollut puhetta oliko kyseessä koiras- vai naaraslintu.

Harjalintua esiintyy Afrikassa, Aasiassa ja Manner-Euroopassa, mutta Pohjoismaissa sitä ei juuri näe. Joitakin yksilöitä vaeltaa vuosittain Suomeen etenkin syysmuuttojen yhteydessä.

Ainutlaatuinen kokemus

Rasimuksen pihalla harjalintu viihtyi pitkän tovin: Se käveli pitkin nurmikkoa maasta välillä jotakin nokkien. Noin tunnin tepastelun jälkeen se otti siivet alleen ja lennähti pois.

Kokemus oli Rasimukselle sykähdyttävä. Erityisen iloinen hän on siitä, että sai eksoottisen linnun vieraaksi pihalleen.

– Koskaan aiemmin en ole nähnyt mitään näin harvinaista, ja tuskin tämä tulee toistumaan. Koko ajan meni kylmät väreet selkäpiitä pitkin, ja ajattelin vain, että vau!

Rasimus kertoo, että paikalle saapuneille lintubongareillekin hetki oli ainutlaatuinen.

– Toinen heistä totesi, että tämä oli yksi elämän tähtihetkistä. Vaikka hän oli aiemminkin vihjeitä harjalinnusta saanut, niin tämä oli ensimmäinen kerta, kun pääsi sen itse näkemään.

Sauvo Jylhä

Kuvan harjalintu ei liity tapaukseen.
Kuvan harjalintu ei liity tapaukseen.

Luetuimmat