Ehdokasasettelu päättyy, Etelä-Karjalasta kolme pyrkii EU-parlamenttiin — perussuomalaiset nimittivät Ilpo Heltimoisen ehdokkaakseen, keskustalta mukana kaksi ehdokasta

EU-vaalit järjestetään toukokuun lopulla. Vaalipiirinä on koko maa.

Marleena Liikkanen

Ilpo Heltimoisella on edessään kevään toiset vaalit.
Ilpo Heltimoisella on edessään kevään toiset vaalit.

Toukokuun vaaleissa europarlamenttiin pyrkii kolme eteläkarjalaista ehdokasta.

Tuoreimpana joukkoon liittyi torstaina ehdokasasettelun viimeisenä päivänä perussuomalaisten Ilpo Heltimoinen. Hän oli mukana myös eduskuntavaaleissa, mutta ei päässyt läpi. Kymen perussuomalaisten puheenjohtajana toimivan Heltimoisen äänisaalis oli 1 561 ääntä.

Heltimoinen on Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu ja hän istuu perussuomalaisten mandaatilla Euroopan alueiden komiteassa.

— Lähdin mukaan, kun pyydettiin. Alueiden komitean kautta EU-asiat ovat minulle tuttuja entuudestaan.

Heltimoisen mukaan Suomen on saatava kompensaatiota EU:ltä Venäjälle asetettujen EU-pakotteiden vuoksi.

— Suomelle on pakotteista koitunut suuret taloudelliset menetykset ja ne pitää korvata.

Kampanjateemoihin kuuluvat myös EU-säätelyn purkaminen ja alueiden määräysvallan säilyttäminen. Lisäksi Afrikasta tulevaa maahanmuuttoa on suitsittava auttamalla hädänalaisia heidän kotimaassaan.

Keskustalla kaksi ehdokasta Lappeenrannasta

Heltimoisen lisäksi Lappeenrannasta ehdokkaaksi EU-vaaleihin on aiemmin nimetty keskustan kaupunginvaltuutettu yrittäjä Jari Karhu sekä opiskelijapolitiikassa vaikuttava Juho Kekäläinen.

Minna Mänttäri

Aura Salla on tuttu näky Lappeenrannassa. Viime kesänä hän seurasi katsomossa Pesä-Ysien peliä.

Taustaa Etelä-Karjalasta on lisäksi kolmella muulla eurovaaliehdokkaalla. Kokoomuksen riveistä EU-parlamenttiin pyrkivät myös Aura Salla, Mikko Ohela ja Tuomas Tikkanen. He kaikki ovat kaikki entisiä lappeenrantalaisia.

Kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtaja Aura Salla työskentelee parhaillaan EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin erityisneuvonantajatiimissä ulkopolitiikan neuvonantajana. Tikkanen on kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedotussihteeri.

Ohela puolestaan on EU-asioihin erikoistunut konsulttiyrittäjä. Hän oli töissä Euroopan komissiossa ensimmäisten suomalaisten joukossa, kun Suomi liittyi EU:n jäseneksi.

Suomesta 13 parlamentaarikkoa

Kaakkois-Suomesta ehdolla ovat myös kevään eduskuntavaaleissa paikkansa menettänyt mikkeliläinen Satu Taavitsainen (sd.) ja kouvolalainen rikosylikonstaapeli Sari Melkko (sd.).

Perussuomalaisista ehdolla on vanhempi konstaapeli Samuli Sibakoff Kotkasta. Mikkeliläinen vihreiden Veli Liikanen on myös ehdolla EU-vaaleissa. Liikanen ei päässyt läpi kevään eduskuntavaaleissa.

Myös mikkeliläinen Jyrki Koivikko on ehdokkaana kokoomuksen listoilla.

EU-vaaleissa vaalipiirinä on koko maa. Vaalit järjestetään 26.toukokuuta.

Suomesta EU-parlamenttiin valitaan 13 jäsentä.

Mika Strandén

Jari Karhu valittiin Lappeenrannan valtuustoon vuoden 2017 kunnallisvaaleissa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset