Lentäjän pojasta tykkää Edu Kettunenkin — tänään Imatralla kuullaan biisejä sieltä iisimmästä päästä

Central Line Entertainment

Edu Kettunen on säveltänyt runsaasti kappaleita myös muille artisteille. Kolme vuotta sitten hän päätti säästää kaikki paukut omiin biiseihinsä. Kettunen on levyttänyt viime vuosina ahkerasti.

Toisin kuin monelle muulle artistille, Edu Kettuselle oman läpimurtohitin esittämisestä ei ole tullut riippakiveä.

Lentäjän poika on yksi Suomen radiohistorian soitetuimpia kappaleita, mutta edelleen kansa haluaa kuulla sen livenä uudelleen.

Biisit ovat sieltä iisimmästä päästä.

— Keikoilla soittamani musiikki painottuu nykyisin vanhempaan tuotantooni, koska tykkään soittaa niitä biisejä, Kettunen kertoo.

Kettunen on julkaissut Broadcast-yhtyeestä alkaneella urallaan 15 sooloalbumia. Viime vuodet ovat olleet erityisen tuotteliaita.

Tänä keväänä Kettunen on jo ehtinyt julkaista Sateinen iltapäivä Välkkylän BP:llä vol 2: Madonreikä -albumin.

Se on eräänlainen ”ohjaajan versio” viime vuoden Autioilla rannoilla -pitkäsoitolta, joka oli ehdolla Teosto-palkinnon saajaksi.

Kettunen on aktivoitunut myös keikkailun saralla. Lentäjän pojan suursuosion jälkeen keikkarintamalla oli hiljaista parikymmentä vuotta.

Hiipunut levymyynti ja teostokorvausten pieneneminen pakottivat Kettusen kymmenisen vuotta sitten hakemaan uralleen uutta vauhtia.

— Jos musiikilla meinaa elää, on pakko keikkailla. Aluksi ajatuskin hirvitti, mutta nykyisin keikoille on jo ihan kiva lähteä.

Keikkailun ilo löytyi oikeiden ihmisten kanssa

Seuraavan levyn tekemisen Kettunen suunnittelee aloittavansa vasta loppuvuodesta. Kuluva vuosi onkin keikkapainotteinen.

— Teen tänä vuonna kaikkiaan 70 keikkaa. Se on ihan hyvä määrä. Keikkavire säilyy ilman, että täytyy tappaa itseään keikkailulla.

Kettunen on kertonut haastatteluissa inhonneensa lavalla olemista. Uudelleen puhjenneeseen keikkailuintoon liittyy muutakin kuin raha.

Kettunen vieraili Hoedown-yhtyeen keikoilla jo vuosia sitten, ja yhteistyö samojen muusikkojen kanssa jatkuu edelleen.

Lauantaina Kettunen esiintyy yhdessä Hoedown-tuttujensa Ninni Poijärven ja Mika Kuokkasen kanssa Imatralla Sanan suvipäivillä.

— Poijärvi ja Kuokkanen ovat syypäitä siihen, että teen ylipäätään näin paljon keikkaa, Kettunen naurahtaa.

Kvartetin neljäs lenkki on gospelmuusikko Tommi Kalenius, johon Poijärvi ja Kuokkanen tutustuivat pari vuotta sitten.

— Vähitellen on menty siihen, että esiinnymme neljään pekkaan. Kaikki laulavat biisejä omilta levyiltään.

Kettunen soittaa keikalla kitaraa ja lyömäsoittimia, Poijärvi viulua ja haitaria. Kuokkasen ja Kaleniuksen instrumenttina on kitara.

Imatralla vedetään biisejä sieltä iisimmästä päästä

Omien levytystensä lisäksi Kettunen on tuottanut 2000-luvulla neljä Henki kulkee -albumia, jotka sisältävä hengellistä musiikkia ja virsiä.

Sen lisäksi Kettunen on esiintynyt viime vuosina ahkerasti kirkoissa. Mikä on suhteesi uskontoon ja hengelliseen musiikkiin?

— En ole uskovainen ihminen, mutta toisaalta en myöskään vastusta asiaa millään lailla. Olen avoin kaikelle.

Kvartetin ohjelmistossa ei ole hengellistä musiikkia, mutta tilaisuuden luonne on Kettusen mukaan otettu huomioon kappaleita valittaessa.

— Biisit ovat sieltä iisimmästä päästä. Räväkämpää rienausta ei ole tällä kertaa päästetty mukaan.

Edu Kettusen, Tommi Kaleniuksen, Ninni Poijärven ja Mika Kuokkasen Valoa päin -konsertti Sanan suvipäivillä Imatrankosken urheilukentän juhlateltassa lauantaina 17.6. kello 15.

Joonas Tapaninen

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.