Imatran poppelipuiston poppelit tulivat tiensä päähän — Kuutostien reunaan nousee tänä syksynä useamman puulajin viheralue

Taneli Toikka

Poppelipuisto on nyt ilman poppeleita.
Poppelipuisto on nyt ilman poppeleita.

Imatra saa uusimman viheralueensa Vuoksen rantaan tänä syksynä. Kyse on niin sanotun poppelipuiston peruskorjauksesta Siitolanrannassa. Puisto rajoittuu Kuutostien sillan ja rautatiesillan väliin.

Alueelta on vastikään poistettu siinä pitkään olleet poppelit. Imatran kaupungin suunnitteluhortonomi Erika Luhtasen mukaan puut olivat vanhoja ja huonokuntoisia. Myös koko alue oli päässyt ränsistymään puiden maanpinnalle nousseiden juurien vuoksi.

— Ruohoa ei enää päässyt kunnolla leikkaamaan, mikä teki alueesta epäsiistin. Kun paikalle rakennettiin uusi muuntamokoppi, päätettiin tehdä kunnollinen peruskorjaus.

Osa puista oli kallistunut Vuoksentien suuntaan

Vaikka poppelit on poistettu, paikalle on jätetty vaahteroita, koivuja ja tammikin. Luhtanen kuvailee lajikkeita pitkäikäisemmiksi kuin poppeleita, joiden olemus osoitti niiden heikon kunnon.

— Puita ei ehtinyt kaatua, mutta isoja oksia niistä tuli alas. Jotkut rungot olivat kuivahtaneita, ja lehtiä oli vain vihreä tupsu latvassa, kuvailee Luhtanen.

Osa poppeleista oli myös kallistunut Vuoksentien suuntaan. Puiden raivauksella haluttiin estää mahdolliset myrskyvauriot.

— Ja kun yksittäiset puut poistettiin, näyttivät jäljelle jääneet aika orvoilta. Siten päätettiin tehdä isompi remontti.

Hevoskastanjoita, pensaita ja uusi penkki

Poppeleiden tilalle istutetaan tämän syksyn aikana useamman puulajin kirjo. Vaahterat, tammet, pihtakuuset, hopeapajut, terijoensalavat ja pihlajat saavat seurakseen näillä leveysasteilla harvinaisemmat hevoskastanjat. Puiden oheen sijoittuu myös pensaita.

— Alueesta tehdään moni-ilmeistä. Sekaan tulee kookasta ja kukkivaakin, vähintään sen verran, mitä kaadettiin, Luhtanen kertoo.

Puisto on ollut Vuoksen lenkkiä kiertäville suosittu levähdyspaikka ja sellaisena sen halutaan pysyvän jatkossakin. Alueelle sijoitetaan myös uusi penkki ja roska-astia.

Poppelipuisto nimettävä uudelleen

Viheralue on kulkenut ainakin kaupungin puheissa poppelipuistona, vaikka se ei Luhtasen muistin mukaan alueen virallinen nimi olekaan. Kun poppelit poistetaan, pitänee myös nimi miettiä uuden kerran.

— Siitähän voisi järjestää vaikka nimikilpailun, Luhtanen heittää.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.