Kun uimahyppytornia ei ole, imatralaisnuoret hyppivät veteen muun muassa yrittäjä Jussi Hongan saunalautan katolta Varpalahdessa — Honka teki asian korjaamiseksi kuntalaisaloitteen

Imatralla virallisten uimarantojen syvyys ei täytä riittäviä määräyksiä uimahyppytorneille. Viimeisistäkin torneista luovuttiin aikoinaan turvallisuusmääräysten kiristyttyä.

Jasmin Ojalainen

Tähän näkymään hyppytorni sopisi, pohtii Varpalahden yrittäjä Jussi Honka. Saunalautta näkyy kuvassa oikealla, Vuoksen Talviuimarien avanto puolestaan jää vasemmassa reunassa olevan mutkan taa.
Tähän näkymään hyppytorni sopisi, pohtii Varpalahden yrittäjä Jussi Honka. Saunalautta näkyy kuvassa oikealla, Vuoksen Talviuimarien avanto puolestaan jää vasemmassa reunassa olevan mutkan taa.

Mikäli Imatralla on viime vuosina mielinyt ponnahtaa korkealta veteen, asian on joutunut ratkaisemaan ilman uimahyppytornia. Tämän kesän hellepäivinä paikallinen nuoriso on pyytänyt päästä hyppäämään muun muassa Varpalahden yrittäjä Jussi Hongan saunalautan katolta kolmen metrin korkeudesta.

— Tänä kesänä saunalautan katolta on halunnut hyppiä useita kymmeniä lapsia päivittäin, mutta siinä askarruttavat vastuukysymykset. Vanhemmat ovat kertoneet, että Imatralta ajetaan Joutsenon Ahvenlammelle hyppytornin perässä. Siinä vaiheessa tajusin, että täällä on tarvetta sille.

Honka teki eilen tiistaina aihetta koskevan adressin, jonka taakse on jutun tekohetkellä kirjattu 184 nimeä. Samalla vauhdilla valmistui myös kuntalaisaloite.

Sukellusta harrastava Honka on kartoittanut hyppytornille paikkaa Varpalahdesta saunalautan ja avantouimareiden väliseltä alueelta, jossa vettä on kuusi metriä. Vähimmäissyvyys tornille on neljä metriä. Kokokin olisi hahmoteltuna.

— Vähintään kolme metriä, mielellään viisi metriä. Siinä olisi optimi paikka — äkkisyvä, ei ole kiviä eikä virtausta, ja uimahalli on vieressä, Honka perustelee.

Idea eteenpäin kaupungille

Honka toivoo asian edistyvän kuntalaisaloitteen myötä valtuuston pöydillä. Hänellä ei ole arviota siitä, kuinka paljon lysti mahtaisi kustantaa.

— Riippuu kuka tekee. Olen selvittänyt asiaa siten, että joku, mielellään kaupunki, nappaisi siitä kopin. Voitaisiin saada lahjoituksia tai talkootyötäkin, esimerkiksi Lammassaaressa olen sukeltaessa nähnyt ponttooneja, joiden kohtalo on epäselvä.

Uimahyppytorni olisi käytössä kuten yleisillä uimarannoilla tavallisestikin.

— Yleisessä käytössä se olisi omalla vastuulla, tietysti jos ottaisin itse vastuuvakuutuksen, niin huolto olisi minun vastuullani.

Uimakoulussa vaaditaan hyppytornia

Hongan mukaan torni tukisi tavanomaisen käytön lisäksi uimakoulun toimintaa. Taitomerkkejä suorittaessa vaatimuksena on muun muassa sukellus hyppytornista.

— Imatralta mennään Lappeenrantaan suorittamaan uimakandin ja -maisterin hyppyosuudet. Viiden metrin hyppytornista saisi suoritettua uimakoulun priimusmaisterin tutkinnon, Honka sanoo.

Imatran hyppytornien nousu ja pudotus

Imatralla virallisten uimarantojen syvyys ei täytä riittäviä määräyksiä uimahyppytorneille. Viimeisistäkin hyppytorneista luovuttiin turvallisuusmääräysten kiristyttyä.

Menneinä vuosina tornista on ponkaistu Imatran uimahallissa, Ukonlinnan uimarannalla sekä Imatrankosken urheilukentän vieressä.

Luetuimmat