Etelä-Karjalan väki vähenee ennusteita nopeammin — syntyvyyden väheneminen ja työikäisten poismuutto koskettavat koko Itä-Suomen aluetta

Mikäli viime vuosien kehitys jää pysyväksi, Itä-Suomesta voi hävitä ihmisiä jopa nykyisen Etelä-Karjalan maakunnan verran, arvioi talousasiantuntija Olli Seppänen.

Johanna Vehkaluoto

Tuoreen  väestöennusteen mukaan syntyvyys Etelä-Karjalassa laskee jopa aiemmin ennustettua nopeammin.
Tuoreen väestöennusteen mukaan syntyvyys Etelä-Karjalassa laskee jopa aiemmin ennustettua nopeammin.

Etelä-Karjalan väki vähenee yhä kiihtyvämpään tahtiin.

Tämä käy ilmi Etelä-Karjalan liiton laatimasta väestökehitysennusteesta. Kehitys on jopa kiihtynyt viime vuosina ja väestö vähenee nyt nopeammin kuin Tilastokeskuksen vuonna 2015 ja sitä ennen tehdyissä ennusteissa arvioitiin.

Etelä-Karjala ei ole yksin, sillä sama kehitys näkyy kaikissa Itä-Suomen maakunnissa Kymenlaaksosta Kainuuseen.

Syntyvyyden väheneminen ja työikäisten poismuutto koskettavat koko Itä-Suomen aluetta. Vielä laajemmassa kuvassa on nähtävillä koko Suomea koskeva trendi, jonka mukaan syntyvyyden väheneminen on kansallinen suuntaus.

— Mikäli vuosien 2016−2018 kehitys jatkuisi maakunnissa samanlaisena verrattuna Tilastokeskuksen ennusteeseen, saavutettaisiin vuoden 2030 ennustettu väestömäärä jo reilun vuoden kuluttua. Vuoden 2040 ennusteluvuissa oltaisiin jo reilun neljän vuoden kuluttua 2020-luvun alkupuolella, arvioi Etelä-Karjalan maakunta- ja sote-uudistuksen talousasiantuntija Olli Seppänen.

— Mikäli viime vuosien kehitys jää meillä pysyväksi trendiksi, voi Itä-Suomesta hävitä jopa nykyisen Etelä-Karjalan maakunnan verran väkeä, Olli Seppänen pohtii.

Kansallisen tason toimia tarvitaan

Etelä-Karjalassa on laadittu uusia arvioita tulevasta väestökehityksestä Tilastokeskuksen väestöennusteita ja väestötilastoja hyödyntäen.

— Laskelmille on tarve, koska Tilastokeskuksen maakuntatason ennustetta ei ole päivitetty vuoden 2015 jälkeen ja parhaillaan käynnissä olevan uudistuksen valmistelussa väestömäärän kehityksellä on suuri merkitys talouden ja toiminnan, kuten palveluverkkojen suunnittelussa, kertoo Etelä-Karjalan maakunta- ja sote-uudistuksen muutosjohtaja Aija Tuimala.

Aluekehitysjohtaja Satu Sikanen Etelä-Karjalan liitosta sanoo, että väestökehityksen vuoksi Itä-Suomessa tarvitaan kansallisen tason toimia.

Sikanen esitteli keskiviikkona maakuntaliiton tiedotustilaisuudessa Itä-Suomen hallitusohjelmatavoitteita ja nosti esiin muun muassa nopean itäradan rakentamisen, lisäresurssit työllisyyden ja koulutuksen kehittämiseen sekä Saimaan alueen matkailun ja rajanylityspaikkojen kehittämisen.

Luetuimmat