Yli kaksi vuotta vanha törkeä varkaus ratkeamassa — Poliisi epäilee kahta liettualaismiestä lappeenrantalaisen kello- ja kultasepänliikkeen murrosta

Mika Strandén

Sunisen kultasepänliikkeeseen murtauduttiin elokuun 13. päivä vuonna 2015. Nyt poliisi on saanut esitutkinnan valmiiksi. Kahta miestä epäillään törkeästä varkaudesta. Arkistokuva.
Sunisen kultasepänliikkeeseen murtauduttiin elokuun 13. päivä vuonna 2015. Nyt poliisi on saanut esitutkinnan valmiiksi. Kahta miestä epäillään törkeästä varkaudesta. Arkistokuva.

Lappeenrannassa kaksi ja puoli vuotta sitten tehty kello- ja koruvarkaus on ratkeamassa.

Poliisi epäilee kahta liettualaismiestä Kauppakadulla Sunisen kello- ja kultasepänliikkeesen elokuussa 2015 tehdystä murrosta. Miehet saivat elokuun 13. päivänä liikkeestä saaliikseen 960 000 euron arvosta erilaisia arvokelloja ja koruja.

Samoja miehiä epäillään 27. heinäkuuta 2015 Valtakadulla tehdystä kultasepänliikeen murron yrityksestä. Epäillyt yrittivät murtautua liikkeeseen rikkomalla ulko-oven lasia, mutta eivät onnistuneet.

Poliisi on tutkinut tapauksia törkeänä varkautena ja törken varkauden yrityksenä. Keskusrikospoliisi on tutkinut tapausta yhdessä Kaakkois-Suomen poliisin kanssa.

Otetut näytteet saatiin yhdistettyä henkilöihin

Poliisin mukaan tapaus alkoi ratketa vuonna syksyllä 2017, kun epäiltyjen henkilöiden henkilöllisyydet selvisivät poliisille. Samoihin aikoihin toinen, 38-vuotias mies otettiin kiinni Helsingissä tehdystä törkeästä varkaudesta epäiltynä. Toinen, 37-vuotias mies, otettiin kiinni syksyllä hänen tullessaan Suomeen.

Rikoskomisario Jarkko Timonen Keskusrikospoliisista kertoo henkilöllisyyksien selvinneen teknisessa tutkinnassa saatujen näytteiden avulla.

—Epäillyt ovat päätyneet poliisin rekisterehin muissa tutkinnoissa. Otetut näytteet saatiin yhdistettyä näihin henkilöihin.

Timonen kertoo miesten liikkuneen paljon Suomessa vuosien aikana.

—Vaikea arvailla, mikä tarkoitus on ollut.

Vuoden 2015 tekojen aikaan miehet ovat poliisin käsityksen mukaan oleilleet Lappeenrannan suunnalla. 

—Jälkimmäisen teon jälkeen he poistuivat Suomesta tietojen mukaan Baltiaan.

Organisaatiota ei saatu paljastettua

Vuonna 2015 tehdyn varkauden jälkeen poliisi ilmoitti epäilevänsä murrosta kansainvälistä järjestäytynyttä rikollisuutta. Timosen mukaan tästä ei ole saatu näyttöä, vaikka epäilyksiä onkin.

—Emme ole saaneet organisaatiota paljastettua, jäljet loppuvat heihin. Mutta jos henkilö on tällaisiin syyllistynyt, eivät ne ihan yksittäisiä ja omatoimisia tekoja ole. 

Poliisi on tehnyt tutkinnan aikana kotietsintöjä ja Suomessa ja Liettuassa, mutta kultasepänliikkeestä varastettua tavaraa ei ole löydetty.

—Omaisuus on kateissa. Niitä henkilöitä, kenelle se on päätynyt ei ole saatu selville.

Tapaus on siirtynyt syyteharkintaan Salpausselän syyttäjänvirastolle. Epäillyt ovat vangittuna.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut