Imatran kaupunginhallitus ei saanut talousarvioesitystään valmiiksi – "Poikkeuksellisen haasteellinen talousarvioprosessi", kuvailee kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen

Imatra odottaa vielä tarkennuksia muun muassa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten maksuosuuksista.

Minna Mäkinen

Imatran kaupunginhallitus jatkaa talousarvion käsittelyä ensi viikolla. Arkistokuva.
Imatran kaupunginhallitus jatkaa talousarvion käsittelyä ensi viikolla. Arkistokuva.

Imatran ensi vuoden talousarviota joudutaan odottamaan vielä viikko. Kaupunginhallitus ei saanut vielä maanantaina valmiiksi talousarvioesitystään, vaan asian käsittelyä päätettiin jatkaa viikon päästä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen (kok.) kertoo aikalisän johtuvan siitä, että Imatra odottaa vielä tarkennuksia muun muassa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten maksuosuuksista.

– Eksoten talousarvion käsittely menee marraskuun puoleenväliin, mutta mitä enemmän valmistelu etenee, sitä tarkempia lukuja sieltä tulee. Pienilläkin muutoksilla on meille merkitystä, sillä haluamme saada budjetoitua kaikki tulot ja menot mahdollisimman tarkkaan, Helminen toteaa.

Investointeja puidaan vielä

Myös investointien prioriteettijärjestys jätti Helmisen mukaan tarvetta lisäkeskusteluille.

Kaupunginhallituksen käsittelyyn talousarvio saapui reilun miljoona euroa alijäämäisenä. Esityksen mukaan vuosikate olisi 8,2 miljoonaa ja poistot 9,3 miljoonaa, jonka jälkeen tilikauden laskennallinen tulos jäisi pakkaselle 1,078 miljoonan euron verran.

– Tämä on ollut poikkeuksellisen haasteellinen talousarvioprosessi. On mennyt hirveän pitkään siihen, että pystytään lyömään yksi nurkka kiinni. Normaalisti verotuloennusteet ja valtionosuudet on tiedetty, mutta tällä kertaa isot luvut ovat eläneet tosi paljon.

Vaikka talousarvion työluku on negatiivinen, Helminen painottaa, että tavoitteena on edelleen saada kaupungin menot ja tulot kohtaamaan.

Ensi vuoden veroprosenteista yhteisymmärrys löytyi jo maanantaina. Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle tuloveroprosentiksi 20, mikä on täsmälleen sama kuin tänä vuonna. Myös kiinteistöveroprosentit pysyvät ennallaan: yleiseksi kiinteistöveroprosentiksi on tulossa 1,90 ja vakituisen asuinrakennuksen veroprosentiksi 0,45.

Lopullisen linjauksen talousarviosta tekee kaupunginvaltuusto, joka kokoontuu 9. marraskuuta.

Juttua muokattu 26.10. klo 19.58. Lisätty Anna Helmisen kommentit.

Luetuimmat