Imatrankoskella päästiin rotista eroon, nyt torjuntaoperaatio on menossa Vuoksenniskalla

Ympäristötoimi muistuttaa, että lintujen ruokinnassa tulee olla tarkka. ”Ruokkikaa lintuja, älkääkä rottia.”

Anu Pakarinen

Rottia havaitaan säännöllisesti ympäri Imatraa. Mitään suurempaa rottaongelmaa ei kuitenkaan ole ainakaan Imatran seudun ympristötoimen tiedossa. Kuva Vuoksenniskan Näreharjusta, jossa on torjuttu rottia viime viikkoina.

Porraskäytävässä lymyillyt ja Koskenpartaalla säntäillyt rotta käynnisti pienimuotoisen rottasodan Imatrankosken keskustassa reilu vuosi sitten.

Sota on nyt toistaiseksi ohi, kertoo Imatran Talokeskuksen toimitusjohtaja Lassi Kurppa.

Videolle päätyneen rottaepisodin jälkeen Talokeskus jalkautui Koskenpartaalle, jonka kiinteistöistä iso osa on sen asiakkaita.

Jos rotta on päässyt pesimään kiinteistöön, asian hoitaminen kuuluu isännöitsijälle ja huoltoyhtiölle.

— Kiersimme Koskenpartaan kiinteistöjä ja niiden jätehuoneita terveystarkastajien kanssa. Jätehuoneet ovat lukittuja, mutta niistä löytyi rakoja, joista rotat voivat kulkea. Ne yritettiin tukkia, ja parissa paikassa käytettiin myrkkyäkin. Sen jälkeen rotista ei ole kuulunut mitään, Lassi Kurppa kertoo.

Esimerkiksi rakennuksen eristeisiin päästessään rotat voivat tehdä pahaakin jälkeä. Koskenpartaalla selvittiin säikähdyksellä.

— Hurjaa vahinkoa ei ollut näkyvissä ainakaan niissä paikoissa, joissa itse kiersin, Kurppa muistelee.

Pakkaset tuovat mukanaan rotat

Ympäristöinsinööri Merja Kaksonen Imatran seudun ympäristötoimesta vahvistaa, että Koskenpartaalla on tämän rottasodan jälkeen ollut rauhallista. Ainakaan ympäristötoimeen ei ole tullut valituksia tai havaintoja keskustassa vilistävistä rotista.

Muualla kaupungissa rottahavaintoja on kyllä tehty.

Anu Pakarinen

Merja Kaksonen Imatran seudun ympäristötoimesta kertoo rottahavaintoja tulleen myös viime aikoina. Ei kuitenkaan Koskenpartaalta.

— Kun pakkaset alkavat, alkaa rottiakin näkyä, kun ne hakeutuvat sisätiloihin. Pakkasilla alkaa myös lintujen ruokinta. Jos heitellään maahan leipää, ruokitaan samalla rottiakin, Kaksonen kertoo.

Lintulaudat ruokkivat rottiakin

Yhteydenottoja rotista on tullut Kaksosen mukaan viime viikkoina muun muassa Imatrankoskelta.

— Kysyttiin neuvoa, että miten pitäisi toimia, kun kerrostalon pihassa on nähty rottia.

Kun pakkaset alkavat, alkaa rottiakin näkyä, kun ne hakeutuvat sisätiloihin. Pakkasilla alkaa myös lintujen ruokinta. Jos heitellään maahan leipää, ruokitaan samalla rottiakin. — Merja Kaksonen

Havainto liittyi oletettavasti kerrostalon pihassa tapahtuvaan lintujen ruokintaan. Lintulaudalta maahan putoavat leivänpalat ja siemenet maistuvat nimittäin rotallekin, joka ottaa ruuan sieltä mistä helpoimmalla saa, Merja Kaksonen tietää.

Lintuja ruokittaessa pitäisikin välttää leivän heittelyä tai putoamista maahan. Vuoksella leipä tulisi heittää suoraan veteen.

— Ruokkikaa lintuja, älkääkä rottia, Kaksonen vetoaa.

Näreharjussa myrkytetään

Rottia on liikkeellä myös Vuoksenniskalla.

Anu Pakarinen

Näreharju 14:n alueella Vuoksenniskalla liikkuu rottia, kertoo isännöitsijän kirje rappukäytävässä.

Kerrostalon rappukäytävässä Näreharjussa on isännöintitoimisto Kimpisen 28. marraskuuta kirjattu kirje, jossa on asukkaille seuraavanlaiset toimintaohjeet rottien varalle:

— Taloyhtiön alueella liikkuu rottia. Autotalleissa ei saa säilyttää mitään rottien ruoaksi tai pesätarpeiksi kelpaavaa (sanomalehdet, linnun ruuat ymv.) Autotallien käyttäjien tulee siivota autotalli (turhat roskat pois, lattian lakaisu), kirjeessä ohjeistetaan.

Lisäksi kerrotaan, että muun muassa roskakatoksiin ja urheiluvälinevarastoon tullaan laittamaan torjunta-ainetta rottien hävittämiseksi.

Isännöitsijä ei kommentoi

Kirjeen allekirjoittanut isännöitsijä Kaija Mattila ei halua kommentoida asiaa millään tavalla.

Isännöitsijä ei halua kommentoida asiaa.

Merja Kaksonen yllättyy kuullessaan Näreharjussa menossa olevasta torjuntaoperaatiosta.

— En ole kuullutkaan.

Mistään laajemmasta rottaongelmasta Imatralla hänellä ei ole tietoa.

Yleensä rotat viihtyvät paitsi lintujen ruokintapaikkojen liepeillä, myös roskisten luona ja pusikoissa.

Kaksonen kehottaa varmistamaan, että jäteastiat ovat ehjät, sekä huolehtimaan roskakatosten siisteydestä. Tämä sopii ohjeeksi koko kaupunkiin.