Epävarmuus kalvaa Imatran Kipan henkilöstöä: Yt-neuvottelut päättyivät yli pari viikkoa sitten, mutta vieläkään ei tiedetä, moniko irtisanotaan

Säästötarve 500 000 euroa vastaa 10–11 henkilötyövuotta. Toimitusjohtajan mukaan asiat ovat vielä kesken.

Katri Ikävalko

Epävarmuus rassaa henkilöstöä, mutta ei ole näkynyt työnteossa, kuten katujen kunnossapidossa, kertoo toimitusjohtaja Markku Puuska. -Siitä iso kiitos.
Epävarmuus rassaa henkilöstöä, mutta ei ole näkynyt työnteossa, kuten katujen kunnossapidossa, kertoo toimitusjohtaja Markku Puuska. -Siitä iso kiitos.

Imatran kiinteistö- ja aluepalvelu Kipan marraskuussa alkaneet yt-neuvottelut päättyivät tammikuun 3. päivä. Siitä huolimatta ratkaisut ovat yhä levällään ja irtisanomisten määrä täsmentymättä.

— Asiat ovat vielä kesken, vahvistaa toimitusjohtaja Markku Puuska.

Puuskan mukaan on ilmennyt seikkoja, jotka vaativat tarkempaa selvittelyä.

Yksi tällainen asia on henkilöstövähennysten tuoma todellinen nettosäästö. Ei ole järkevää irtisanoa työntekijää, jos sama palvelu joudutaan ostamaan ulkoa, Puuska viestittää.

Lisäaikaa tarvitaan

Kipa on Imatran kaupungin tytäryhtiö. Siltä edellytetään 500 000 euron säästöjä. Taustalla ovat emokonsernin talousvaikeudet.

Tottakai ilmapiiri huononee koko ajan, ennen kuin lopullinen ratkaisu on tiedossa. Tekemisessä tämä ei ole onneksi näkynyt. Siitä iso kiitos koko henkilöstölle. — Markku Puuska

Suoraan henkilötyövuosiksi muutettuna puolen miljoonan euron säästövelvoite tarkoittaisi 10–11 työntekijän vähennystä. Pelkästään henkilöstöstä säästöjä ei kuitenkaan Puuskan mukaan oteta.

Alun perin yt-neuvottelujen lopputuloksen ennakoitiin olevan selvillä viime viikolla. Henkilöstölle pidettiin tiedotustilaisuus viime keskiviikkona, mutta moni asia jäi tuolloin ilmaan.

— Emme vielä tiedä tapoja, mistä me kaikki säästöt otamme. Meidän täytyy siirtää lopputuloksen kertomista eteenpäin, Puuska kertoo.

Onko jo tiedossa, kuinka paljon henkilötyövuosia on tarve vähentää?

— Riippuu siitä, miten viimeiset eurot löydetään. Mahdollisimman vähän, on minulla tavoitteena, Markku Puuska kommentoi.

Hän ei ota kantaa, onko pitkittymisen syynä esimerkiksi kaupunginhallituksen antama konserniohjaus. Puuska kävi viikko sitten kaupunginhallituksessa antamassa tilannekatsauksen yt-neuvottelujen kulusta.

— En kommentoi. Asiaa voi kysyä kaupunginhallitukselta.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajia Anna Helmistä tai Ilkka Nokelaista ei iltapäivällä tavoitettu.

Löysässä hirressä

Kipa muodostettiin noin kahdeksan vuotta sitten Imatran kaupungin teknisestä toimesta. Yt-neuvottelut ovat järjestyksessään yhtiön historian toiset.

Pitää miettiä, mitä pystytään ja ehditään jatkossa tekemään. — Timo Niemi

— Edelliset yt-neuvottelut olivat kolme vuotta sitten. Silloin henkilöstöä vähennettiin kymmenellä, kertoo yt-neuvotteluissa henkilöstöä edustanut luottamusmies Timo Niemi Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:stä.

Niemi kertoo saaneensa työnantajalta yllättäen ennakkoilmoituksen, että mahdollisesti neuvottelupöytään joudutaan palaamaan vielä uudelleen. Hän itse toivoo, etteivät asiat enää pitkittyisi.

— Koko syksy on eletty epävarmuudessa. Jakso on ollut aika rankka henkilöstölle. Ollaan pienessä löysässä hirressä, Niemi kuvailee.

Katri Ikävalko

Luottamusmies Timo Niemi edustaa Kipan yt-neuvotteluissa henkilöstä.
Luottamusmies Timo Niemi edustaa Kipan yt-neuvotteluissa henkilöstä.

Niemen mukaan on selvää, ettei kaikki voi jatkua entiseen tapaan, jos henkilöstöä vähennetään samaan tapaan kuin kolme vuotta sitten. Jo nyt säästölinja näkyy hänen mukaansa esimerkiksi aurauksissa. Pikkukaduille mennään joskus, kun keretään.

— Pitää miettiä, mitä pystytään ja ehditään jatkossa tekemään, Niemi korostaa.

Tilanne ei ole henkilöstön kannalta mitenkään ihanteellinen, tietää toimitusjohtaja Markku Puuskakin. Epävarmuuden jatkuminen viikosta toiseen näkyy väistämättä tunnelmissa.

— Tottakai ilmapiiri huononee koko ajan, ennen kuin lopullinen ratkaisu on tiedossa. Tekemisessä tämä ei ole onneksi näkynyt. Siitä iso kiitos koko henkilöstölle, Puuska sanoo.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset