Imatralaisen Ari Kilpiän mielestä Eksoten aikuisten talo on sakkorysä — Pysäköinninvalvonnasta vastaava Milla Oinonen kertoo, ettei yhtään aluetta ole tehotarkkailussa

Kilpiä on saanut kevään aikana kaksi 50 euron parkkisakkoa. Hänen kuukausitulot ovat ainoastaan 570 euroa.

Santeri Tynkkynen

Tältä parkkipaikalta Ari Kilpiä sai toisen parkkisakoistaan. Kyltissä näkyvät Eksoten kuusi asiakaspaikkaa olivat varatut.
Tältä parkkipaikalta Ari Kilpiä sai toisen parkkisakoistaan. Kyltissä näkyvät Eksoten kuusi asiakaspaikkaa olivat varatut.

Imatralaismies on tuohtunut parkkisakoista.

Sairaslomalla oleva Ari Kilpiä on kevään aikana saanut kahdet parkkisakot Eksoten aikuisten keskuksen läheisyydessä tainionkoskentiellä.

Masennuksen takia sairaslomalla oleva Kilpiä lopetti hoitosuunnitelmaan kirjatun terapian sakkojen vuoksi.

Kilpiä asuu Aholassa, eikä pysty aina polkemaan polkupyörällä selkävaivojen takia. Autolla hän ei kuitenkaan enää halua terapiaan mennä.

— Tarvitsisin sitä terapiaa, mutta en voi mennä sinne. Jos teen taas jonkun virheen, niin siinä menee taas 50 euroa. Minulla ja monella muulla ei ole yksinkertaisesti varaa maksaa niitä. Parempi pysyä poissa niin tulee halvemmaksi, hän harmittelee.

Sakkoja vähistä rahoista

Kilpiän ensimmäinen parkkisakko tuli maaliskuussa, kun hänen pysäköintiaika ylittyi puolella tunnilla. Hän oli käymässä aikuisten keskuksessa mielenterveyshuoltajalla sekä sosiaalitoimistossa.

— Kävin terapiassa, joka minulle on määrätty. Siinä oli niin paljon asioita hoidettavana, että aika ylittyi puolella tunnilla.

Toisen parkkisakon hän sai toukokuussa. Tuolloin hän parkkeerasi väärälle paikalle, koska Eksoten vähäiset asiakaspaikat olivat varattuina. Kyltin mukaan asiakaspaikkoja on kuusi kappaletta.

— Minulle tulee 570 euroa kuukaudessa sairaspäivärahaa, ja olen muutenkin taloudellisesti heikoilla. Olen nyt siitä maksanut sadalla eurolla sakkoja.

Kilpiä on tehnyt reklamaatiot molemmista parkkisakoista. Ainakaan ensimmäistä reklamaatioita ei hyväksytty.

Hänen mukaansa pysäköintivirkailijat kyttäävät tainionkoskentiellä maanantaisin ja perjantaisin terapian aikaan.

— Siinä ei ole mitään inhimillistä.

Kilpiän mukaan terapiasta on jäänyt pois muitakin potilaita sakkojen takia.

Minulla ja monella muulla ei ole yksinkertaisesti varaa maksaa niitä. — Ari Kilpiä

Palaute parkkisakoista vähäistä

Aikuisten talossa Eksotella vastaavana sosiaalityöntekijänä toimiva Riikka Puisto tietää pysäköinninvalvojan käyvän alueella, mutta hänen tietoon ei ole tullut asiakkailta minkäänlaista palautetta parkkisakoista.

Talossa toimivan Toimintakeskus Portin palveluesimiehellä Liisa Jukkalalla ei myöskään ole yksityiskohtaista tietoa asiasta.

— Joitain yksittäisiä parkkisakkoja asiakkaat ovat kertoneet, mutta ei ole mistään laajemmasta tietoa, hän toteaa.

Imatran kaupungin konsernilakimies, pysäköinninvalvonnasta vastaava Milla Oinonen kertoo, ettei saa yksittäisiä tapahtumia kommentoida.

Oinonen kuitenkin toteaa, että kaikkia ihmisiä varallisuuteen katsomatta pitää kohdella tasapuolisesti sekä syrjimättä.

— Jos rikkoo liikennesääntöjä, niin siinä ei ole lähtökohtaisesti merkitystä varallisuudella.

Oinosen mukaan pysäköinninvalvonnalla ei tällä hetkellä ole yhtään aluetta tehotarkkailussa, ja eri alueilla käynti on sattumanvaraista, eikä siten ole sidottu tiettyyn kellonaikaan, mutta säännöllistä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset