Aloitteleva yritys tarvitsee kokeneempien neuvoja välttääkseen karikot — Etelä-Karjalassa on Suomen parhaat yrityskummit

Minna Mänttäri

Etelä-Karjalan osuuspankin entinen pankinjohtaja Leena Hinkkanen vetää vapaaehtoistyönään Etelä-Karjalan yrityskummeja. Yrityskummit voivat auttaa aloittelevia yrittäjiä omien kokemustensa kautta.
Etelä-Karjalan osuuspankin entinen pankinjohtaja Leena Hinkkanen vetää vapaaehtoistyönään Etelä-Karjalan yrityskummeja. Yrityskummit voivat auttaa aloittelevia yrittäjiä omien kokemustensa kautta.

Etelä-Karjalasta löytyy Suomen parhaat yrityskummit.

Tämä ilmenee Yrityskummit ry:n ensimmäisestä valtakunnallisesta laatututkimuksesta. Etelä-Karjala sai parhaat tulokset myös yhdistyksen jäsenkyselyssä ja Etelä-Karjala nimettiin vuoden 2017 yrityskummialueeksi.

— Meillä on verkostossa laaja kirjo eri-ikäisiä kummeja ja monipuolista kokemusta yrittämisestä, mutta myös isojen yritysten liikkeenjohdosta. Tärkeää on myös asenne auttaa aloittelevia yrittäjiä eteenpäin, kertoo Etelä-Karjalan aluekummi ja eläköitynyt EKOPin pankinjohtaja Leena Hinkkanen.

Suuryrityksen johtotehtävissäkin keskusteltiin pienten yrittäjien kanssa

Yrityskummit ovat kokeneista yrittäjistä, yritysjohtajista ja liike-elämän asiantuntijoista koostuva valtakunnallinen verkosto. Se auttaa aloittelevia yrittäjiä kehittämään yritystä eteenpäin. Toiminta on vapaaehtoista eivätkä kummit saa työstään rahaa.

Stora Ensolla pitkään johtotehtävissä työskennellyt Anu Hämäläinen lähti mukaan kuluvan vuoden alussa.

— Vaikka itse työskentelin suuryrityksessä, eteen tuli tilanteita, joissa hyvinkin pienten yritysten kanssa piti selvitellä asioita ja kehittää liiketoimintaa eteenpäin.

Hämäläinen on pohtinut aloittelevan kummiyrityksensä kanssa muun muassa markkinointia.

— Olemme miettineet yhdessä sitä, mistä myyntituloja voi saada. Viimeksi saimme valmiiksi nettisivut markkinointia tukemaan, Hämäläinen sanoo.

Markkinointi on usein uuden yrityksen akilleen kantapää

Eläkkeellä oleva Innotiimin entinen toimitusjohtaja ja kokenut työyhteisökehittäjä Juha Puhakka sanoo, että juuri markkinointi on usein aloittavien yrittäjien ongelma. Puhakka sanoo, ettei ole törmännyt yritykseen, jolle alan osaaminen olisi tuottanut pulmia.

— Yritystoiminnassa tärkeää on, että oma tuote tai palvelu on kunnossa, osataan myydä ja markkinoida sitä. Sen lisäksi pitää olla näkymä kehittämisestä. Markkinointi on se vaikein elementti.

Puhakka painottaa, että yrittäjien on kiireen keskellä löydettävä aikaa katsoa yhtä päivää pidemmälle.

— Jos ei yritystä kyetä kehittämään, eteenpäin on vaikea päästä ja pärjätä tulevaisuudessa.

Etelä-Karjalassa kummien asiakkaina on pääsääntöisesti pieniä 1-2 hengen aloittelevia yrityksiä. Kummisuhde saattaa kestää vuosia, mutta lyhyimmillään yksi tapaaminen voi riittää.

Kuluvan vuoden aikana Etelä-Karjalassa kummeilta on hakenut tukea reilut 20 yritystä. Etelä-Karjalassa on 34 kummia, mutta verkostoon kaivataan uusia tekijöitä.

Yrityskummit ry

Yrityskummit on suojattu tavaramerkki, johon yhdistyksellä on yksinoikeus.
Toimintaa lähes jokaisessa maakunnassa.
Suomen Yrityskummit ry perustettiin vuonna 2001.
Etelä-Karjalassa toiminta käynnistyi 2003.
Kunnat ja seudulliset kehitysyhtiöt toimivat Yrityskummien tukijoina ja palvelujen välittäjinä.
Lähde:www.yrityskummit.fi

Uusimmat uutiset

Kommentoidut