Ohikulkenutta eläkeläistä purreen koiran omistajalle sakkoja, sama koira ehti hyökätä viisi kertaa ennen lopettamista — Koira lopetettiin, kun se puri kahta ihmistä Imatralla

Tapauksen tutkinnanjohtajana toiminut rikoskomisario Timo Valle Kaakkois-Suomen poliisista sanoo, että koirien hyökkäyksiin liittyvät ilmoitukset poliisille eivät ole kovin harvinaisia.

KATJA JUURIKKO

Ohikulkenutta eläkeläistä purreen koiran omistajalle sakkoja, sama koira ehti hyökätä viisi kertaa ennen lopettamista — Koira lopetettiin, kun se puri kahta ihmistä Imatralla

Ohikulkijaa purreen koiran omistaja tuomittiin sakkoihin Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Omistajaa syytettiin eläimen vartioimatta jättämisestä sekä vammantuottamuksesta, kun koira puri ohikulkijaa Lappeenrannan Lauritsalassa elokuussa 2016. Syytetty oli jättänyt suuren, sekarotuisen koiransa hetkeksi ulos tuttavansa vahdittavaksi. Koira kaatoi ohi kulkeneen eläkeläismiehen ja puri häntä reiteen. Miehen murtunut ranne kipsattiin ja reiden haavat tikattiin keskussairaalassa.

Syytetty kertoi esitutkinnassa, että koira on hyväluontoinen. Hän ei jäänyt selvittämään asiaa, kun hän saapui takaisin koiransa luokse. Hän kertoi esitutkinnassa, että ”siinä oli hässäkkää ja oli epäselvää, mitä oli sattunut ja minulla ei ollut aikaa jäädä kyselemään mitään muuta eikä ollut mitään syytä”.

Syyttäjän mukaan omistaja kuitenkin tiesi omistamansa koiran olevan vihainen.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen 50 päiväsakkoon, mistä tulee miehelle maksettavaa 300 euroa. Hänen on myös maksettava uhrille 980 euroa korkoineen vahingonkorvauksena sekä 600 euroa korvausta kivusta ja särystä.

Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa.

Koira lopetettiin, kun se puri kahta Imatralla

Poliisin esitutkintamateriaalista selviää, että sama koira hyökkäsi ihmisen tai toisen koiran kimppuun yhteensä viisi kertaa. Tapauksista kaksi sattui Imatralla ja kaksi Lappeenrannassa sekä yksi Kouvolassa. Koira lopetettiin huhtikuussa 2017, kun se puri kahta ihmistä Imatralla.

Koiran lopettamista edellisenä päivänä huhtikuussa 2017 poliisi oli ottanut koiran omistajan kiinni rikosasian vuoksi. Tuolloin koira oli yksin miehen autossa. Seuraavana päivänä poliisi alkoi selvittää, mitä autoon jätetylle koiralle pitäisi tehdä. Koira oli kuitenkin päässyt ulos autosta ja mennyt sisälle ruokakauppaan Vuoksenniskalla. Kaupassa koira oli kaatanut asiakkaan lattialle ja purrut tätä polveen. Kun poliisit yrittivät ottaa koiraa kiinni, koira puri toista poliisia pohkeeseen. Poliisi sai koiran kiinni, ja se lopetettiin.

 

Poliisille joitakin ilmoituksia vuodessa

Oikeudessa käsitellyn tapauksen tutkinnanjohtajana toimi rikoskomisario Timo Valle Kaakkois-Suomen poliisista. Hänen mukaansa koirien hyökkäyksiin liittyvät ilmoitukset poliisille eivät ole kovin harvinaisia.

— Niitä on silloin tällöin. Ei kuukausittain mutta joitakin tapauksia vuodessa.

Vakuutusyhtiö OP-vakuutuksesta ja Ifistä kerrotaan, että koirien ihmisille aiheuttamat puremisvahingot ovat kasvussa. OP-vakuutus on saanut tänä vuonna 13. elokuuta mennessä noin 60 ilmoitusta tapauksista, joissa koira on purrut ihmistä. Niistä osassa on kyse tapauksista, joissa ihminen on mennyt koiratappelun väliin ja saanut pureman käteensä.

Yhtiöiden mukaan puremistapaukset lisääntyvät, koska koirien ja koiravakuutusten määrät kasvavat.

Ifiin tulee viikossa useita tapauksia, joissa koira on hyökännyt toisen koiran tai ihmisen kimppuun. Myös Fenniaan tulee viikoittain useita vahinkohakemuksia, joissa koira on aiheuttanut vahinkoa esineille, eläimille tai ihmisille.

Fennian mukaan vahinkojen kappalemäärät ovat kuitenkin pysyneet viime vuosina tasaisina.

 

Omistajalla on vastuu

Rikoslain mukaan omistajalla on vastuu, jos koira aiheuttaa vahinkoa ympäristölleen.

Järjestyslaissa sanotaan, että koira on pidettävä taajamassa kytkettynä.

Metsästyslain mukaan koira on pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä 1.3.—19.8. välisenä aikana

Pihalla tai aidatulla alueella koiraa saa pitää vapaana. Esimerkiksi paimentamisessa, vartioinnissa tai metsästyksessä tai opaskoirana toimivat koirat saavat olla vapaana.

Lähde: finlex.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset