Japaniin kilpailemaan lähtevä Suvi Savolainen on valmistautunut mediasirkuksen ohella kovaan henkiseen mankeliin — ”Viime reissusta tultuani nukuin kolme päivää”

Joonas Tapaninen

Äiti ja tytär, Suvi Savolainen ja Anne Kettunen, ovat tehneet yhdessä monta Japanin-reissua. Tällä kertaa Savolainen lähtee nousevan auringon maahan yksin.
Äiti ja tytär, Suvi Savolainen ja Anne Kettunen, ovat tehneet yhdessä monta Japanin-reissua. Tällä kertaa Savolainen lähtee nousevan auringon maahan yksin.

Suvi Savolainen on matkakuumeen kourissa. Imatralainen karateka lähtee tiistaina kolmen viikon harjoitus- ja kilpailumatkalle Japaniin.

— Unettomia öitähän tässä on vietetty. Matkalaukutkin on jo pakattu, Savolainen kertoo tohkeissaan.

Savolainen, 28, pääsee Japanissa taura muso ryu kobudo -tyylisuunnan päämiehen Motomu Ikubon oppiin. Tilaisuus on paitsi harvinainen myös ainutkertainen.

Ensi vuonna 80 vuotta täyttävä Ikubo on ilmoittanut vastaanottavansa ulkomaalaisia opetettavia enää tämän kerran.

Tauro muso ryu kobudo on vanhaan japanilaiseen perinteeseen nojautuva traditio, joka sisältää muun muassa keppi- ja miekkatekniikoita ja jujutsua.

— Ikubon suku kuuluu samuraiyhteisöön, jossa kullakin soturilla oli tarkkaan määritelty asema ja työtehtävät. Hänen sukunsa erikoistui 1600-luvun jälkeen rajavartiointiin, kertoo Savolainen.

Suomessa opetusoikeudet on vain viidellä henkilöllä. Yksi heistä on Savolaisen äiti ja karateseura Imatran Kusankun pääopettaja Anne Kettunen. Ikubo asuu Sapporossa Hokkaidon saarella, maan pohjoiskärjessä.

— Ikubon oppiin pääsy on kunnia, mutta siitä tulee myös painolastia. Tyylisuuntaa opetetaan vain sellaisille, joiden on katsottu olevan kykeneviä viemään perinnettä eteenpäin.

Matkan aikana Savolainen vierailee lisäksi Kusankun tyylisuunnan shorinjiryu tekisuikaikan karatedon pääsalilla Okayamassa sekä tekee tutustumiskäyntejä saleille eri puolilla Japania.

Hän osallistuu myös Kagoshimassa järjestettäviin karatekilpailuihin. Savolainen kertoo saaneensa kilpailukutsun, kun tieto Sapporon harjoitusmatkasta alkoi levitä Japanissa.

Savolaisen tavoitteena on tällä kertaa päästä finaaliin. Hänen parhaimmat sijoitukset ovat vuosilta 2013 ja 2016, jolloin tuloksina oli semifinaalipaikka.

— Matkan päätarkoitus on kuitenkin päästä harjoittelemaan ja tavata ystäviä, Savolainen painottaa.

Karate on Japanissa suuri urheilulaji. Sillä on maassaan hieman samanlainen asema kuin jääkiekolla Suomessa.

— Perinteisillä saleilla harjoitellaan aamusta iltaan. Viime reissusta tultuani nukuin kolme päivää. Täysi palautuminen vie jopa kuukausia.

Kilpailut ovat mediasirkusta, jota Suomesta käsin on vaikea ymmärtää. Ulkomaalaiset kilpailijat ja etenkin naiset ovat erityisseurannassa.

— Kun olemme olleet Japanissa äitini kanssa kilpailuissa, yksi kuvausryhmä on seurannut koko ajan pelkästään meitä.

Savolainen on valmistautunut poseeraamaan myös yhteiskuvissa ja kirjoittamaan nimmareita. Mukaan on varattu isot pinot tarroja ja käyntikortteja.

Suvi Savolainen

Imatran Kusankun juniorivastaava ja valmentaja. Aloittanut karatessa kilpailemisen juniorina vuonna 1998.

Suvi Savolaisen äiti Anne Kettunen oli harjoittelumatkalla Motomu Ikubon luona vuonna 1993.

Hänen äitinsä Anne Kettunen oli harjoittelumatkalla Ikubon luona vuonna 1993 ja toi lajin Imatralle.

On kouluttautunut laborantiksi, kamppailulajivalmentajaksi, urheiluhierojaksi ja personal traineriksi.

Valmistuu syksyllä sosionomiksi. Aikoo saada opinnäytetyön valmiiksi ennen Japanin matkaa.

Joonas Tapaninen

Joonas Tapaninen

Luetuimmat