Kolumni: Kuitulietteet on syytä ottaa vesiensuojelun avuksi, Etelä-Karjalassa uraauurtavaa kokeilutyötä on tehnyt luomuviljelijä Juuso Joona

Kolumni: Kuitulietteet on syytä ottaa vesiensuojelun avuksi, Etelä-Karjalassa uraauurtavaa kokeilutyötä on tehnyt luomuviljelijä Juuso Joona

Kulunut kesä lämmitti uimavedet ennätyslämpöihin. Samalla yltyi monissa vesistöissä sinilevän kukinta. Vesiensuojelussa riittää tekemistä.

Olen iloinen, jopa ylpeä, että päätimme hallituksen budjettineuvotteluissa yli kaksinkertaistaa vesiensuojelun määrärahat.

Metsäteollisuudelle on tarjolla hyvin positiivinen rooli vesiensuojelussa. Selluteollisuuden kuitulietteillä on maata parantava ja ravinteita pidättävä vaikutus pelloilla. Samalla pelloille voidaan sitoa hiiltä.

Joutsenolainen luomuviljelijä Juuso Joona on tehnyt uraa uurtavaa työtä kuitulietteiden käyttöä kokeillessaan. Luonnonvarakeskuksen tutkimukset ovat nyt vahvistaneet, että kuitulietteillä saadaan fosforihuuhtoumat puolitettua.

Kuitulietettä voidaan käyttää myös järvien ympärillä. Paljon julkisuudessa ollut kipsikäsittely sopii vain suoraan mereen johtavien jokien valuma-alueille.

Kuituliete on niin lyhyttä puukuitua, ettei siitä synny paperia tai kartonkia. Teollisuuden alkuaikoina se laskettiin vain tehtaan lähivesiin. Monen vanhan tehdaspaikkakunnan järvien pohjassa on yhä hurjat kerrostumat lietettä.

Seuraavaksi liete pumpattiin rajatuille kaatopaikoille. Etelä-Karjalan suurimpia liete-altaita olivat Tuosa Kaukaalla ja Laurniemen kaatopaikka Salosaaressa. Nämä paikat kolusin nuorena, koska lietteiköt imivät arktisia kahlaajia levähtämään muuttomatkalla. Siellä näki esimerkiksi sirrilajeja, joita ei juuri missään muualla voinut tavata.

Sittemmin kuitulietteitä alettiin hävittää polttamalla. Eipä niistä juuri energiaa irtoa, pikemminkin poltto vaatii esimerkiksi maakaasua tuekseen, jotta kostea mössö saadaan palamaan.

Seuraava vaihe on kuitulietteen hyötykäyttö maataloudessa. Tehtaat säästävät, viljelijöiden peltomaan rakenne paranee, ympäristön kuormitus vähenee.

Entisestä vesistöjen pilaajasta tuleekin oikein käytettynä osa vesien pelastusta. Näitä uusia bio- ja kiertotalouden ratkaisuja olemme hallituksen kärkihankkeilla hakeneet. On aika ottaa niitä laajasti käyttöön.

Luetuimmat

Kommentoidut