Eksote hakee oppisopimuksesta helpotusta kotihoidon tulevaisuuden työvoimapulaan — ”Opinnoista pitää olla kaksi kolmasosaa suoritettu, että opiskelijat voivat tehdä työtä itsenäisesti”

Katja Juurikko

Eksoten hoivapuolella ei ole ennen toteutettu näin laajamittaista oppisopimuskoulutusta kuin minkä haku nyt on parhaillaan käynnissä.
Eksoten hoivapuolella ei ole ennen toteutettu näin laajamittaista oppisopimuskoulutusta kuin minkä haku nyt on parhaillaan käynnissä.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) hakee helpotusta kotihoidon työtilanteeseen oppisopimuskoulutuksesta.

Palvelupäällikkö Miia Innan mukaan parhaillaan haussa olevat 25 oppisopimusopiskelijaa eivät korjaa kotihoidon tämänhetkistä rekryongelmaa, jossa sijaisia on vaikeaa saada äkillisissä tilanteissa, mutta tulevaisuuden työvoimapulaa itsekoulutettu väki todennäköisesti helpottaa.

— Oppisopimuskoulutuksella katsomme tulevaisuuteen, kun ihmisiä eläköityy. Opinnoista pitää olla kaksi kolmasosaa suoritettu, että opiskelijat voivat tehdä työtä itsenäisesti, Inna sanoo.

Eksoten kotihoito tunnetaan työntekijöitä kuormittavana työpaikkana, jonka puutteita Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) tutkii SuPerin viime kesäkuussa tekemiin kanteluun ja valvontapyyntöön liittyen.

Innan mukaan kotihoidon hoitajat tekevät tällä hetkellä keskimäärin 8 käyntiä aamuvuorossa kello 7—15 välillä ja 12,7 käyntiä iltavuorossa kello 15—22 välillä.

— Hajontaa on suuntaan sun toiseen. Jos esimerkiksi käynnit ovat kaukana ei pysty suorittamaan yhtä monta käyntiä kuin jos työskentelee esimerkiksi kahdessa lähekkäin olevassa kerrostalossa.

Innan mukaan tilanne kotihoidossa voi olla ajoittain vaikea, mutta ihmiset myös kokevat työtaakkaa eri tavoin.

— Joku toinen joku voi kokea työn kuormittavaksi siinä missä työ toisen mielestä on ok.

Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisalan oppisopimuskoulutuksessa on tarjolla 25 opiskelupaikkaa. Koulutuksen järjestämiseen osallistuu Eksoten kanssa Saimaan ammattiopisto Sampo.

Opintoihin kuuluu teoriaopintoja kolmena päivänä kuukaudessa, muu aika kuluu käytännön työssä kotihoidon asiakkaiden parissa, kertoo Inna.

Eksote toivoo, että koulutukseen hakevat henkilöt ovat valmiita tekemään työtä pitkäjänteisesti Eksoten kotihoidossa.

— Opiskelijat voivat tehdä osan harjoittelustaan kotihoidossa, mutta myös muissa yksiköissä, että näkevät alaa myös laajemmin, Inna sanoo.

Koulutus kestää 2.8.2019 — 31.12.2021. Koulutukseen haetaan Saimaan ammattiopiston verkkosivujen kautta 28. huhtikuuta mennessä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset