Muistokirjoitus: Kalevi Ignatius 1919–2020

Muistokirjoitus: Kalevi Ignatius 1919–2020

Diplomi-insinööri Kalevi Ignatius kuoli 101-vuotiaana 20.10.2020. Ikä on miehelle harvinaisen korkea. Muistokirjoituksessakin joudutaan katsoman aika pitkälti taakse päin, jotta selkeitä yhtymäkohtia työelämään löytyy.

Kalevi Ignatius jäi eläkkeelle Enso-Gutzeit Oy:n Imatran tehtaan paikallisjohtajan työstä 1980 eli 40 vuotta sitten. Hänen suuri onnensa oli varmasti siinä, että tuon eläkeajan hän saattoi elää hyvin terveenä ja aktiivisena aina 100-vuotiaaksi. Viimeinen vuosi oli vaikeampi, mutta senkin hän pystyi ja halusi asua yksin kotonaan.

Erittäin merkittävä ja mieluinen aika Ignatiuksen pariskunnalle oli vuosikymmeniä jatkunut talvikuukausien asuminen Teneriffan lämmössä. Kalevin periaatteena oli, että he tulevat Suomeen aina kun mieli teki. Näin tehtiin monena jouluna ja muulloinkin.

Kalevi Ignatius syntyi Kajaanissa 1.8.1919. Suomi oli itsenäistynyt Venäjästä kaksi vuotta aikaisemmin. Ylioppilaaksi hän pääsi Mikkelissä 17-vuotiaana 1937. Kalevi ehti aloittaa opiskelun Teknillisessä korkeakoulussa. Opiskelut keskeytyivät ensin talvisodassa linnoitustöissä, välirauhan aikaan varusmiespalveluksen vuoksi ja sen jälkeen jatkosodassa. Tämä jakso kesti viisi vuotta.

Jatkosodan aikaan Itä-Karjalassa Karhumäessä Kalevi tapasi tulevan vaimonsa, yhdyslotta Leena Sisko Salovaaran Hämeestä. Hänen kanssaan Kalevi avioitui Lammilla 17.12.1944.

Sotien jälkeen Kalevi Ignatius valmistui kemian diplomi-insinööriksi 1948. Saman tien perhe muutti Imatralle Enso-Gutzeitin palvelukseen. Tätä yhtiötä Kalevi palveli uskollisesti eläkkeelle saakka.

Vuoksen Mieslaulajien kuoro oli luonnollinen jatkumo jo ennen sotaa alkaneelle kuoroharrastukselle. Postimerkkien keräily alkoi jo koulupoikana Mikkelissä ja jatkui aktiivisesti lähes 100-vuotiaaksi saakka Imatran postimerkkikerhossa. Hän oli lisäksi Vuoksen Rotaryklubin perustajajäsen ja edellä mainittujen yhdistysten kunniajäsen. Imatran Sotaveteraanit oli luonnollinen toimintakenttä sotien pioneeriyliluutnantille.

Vaimon yllättävä kuolema 2003 muutti Kalevin elämää. Teneriffa jäi, Lapin patikkamatkoilla ja Savonlinnan oopperajuhlilla käynnit loppuivat.

Kalevi Ignatius oli niin käytöksensä kuin pukeutumisensakin suhteen todellinen vanhan ajan herrasmies. Pojan, miniän, lapsenlapsien ja lapsenlapsenlapsien lisäksi aina iloista ja hyväntuulista ukkia jäi kaipaamaan laaja sukulais- ja ystäväjoukko.

Jorma Ignatius, Kalevin poika

V-P Vahvaselkä, Kalevin ystävä

Luetuimmat