Kansallispukuja tuuletetaan jo yhdettätoista kertaa ensi viikon keskiviikkona: Soja Murto-Hartikaisen luoma tapahtuma levisi vuosien saatossa eri puolelle Suomea

Paikalle voi saapua Iida Kirin mukaan nauttimaan rennosta tunnelmasta myös ilman kansallispukua.

Santeri Tynkkynen

Kansallispukuja tuuletettiin viime vuonna aurinkoisessa säässä. Erja Kaartinen (toinen vasemmalla ) omistaa Jurvan kansallispuvun lisäksi myös Viipurin kansallispuvun vuodelta 1930. Arkistokuva.
Kansallispukuja tuuletettiin viime vuonna aurinkoisessa säässä. Erja Kaartinen (toinen vasemmalla ) omistaa Jurvan kansallispuvun lisäksi myös Viipurin kansallispuvun vuodelta 1930. Arkistokuva.

Imatralla voi nähdä kansallispukuja Inkerinaukiolla tulevan viikon keskiviikkona. Kyseessä on jo yhdestoista vuosi, kun kansallispukujen tuuletuspäivää vietetään.

Tapahtuman loi Soja Murto-Hartikainen, jonka jälkeen "tuuletuspäivä" on levinnyt ympäri Suomea.

– Mikäli en väärin muista, niin jo melkein kuudessakymmenessä kaupungissa tuuletetaan kansallispukuja niiden syntymäpäivän kunniaksi, Iida Kiri kertoo.

Kiri toteaa, että kansallispukuja tuuletetaan keskiviikkona omalla vastuulla ja koronasäännöksiä noudattaen.

Tapahtuma on haastateltavan mukaan rento, eikä kenenkään tarvitse ohjelmasta tai pukeutumisesta ottaa stressiä.

Päälle voi pukea kansallispuvun tai esimerkiksi muokatun sellaisen "tuunaa mun perinne"-tyylisesti. Tuulettelemaan voi Kirin mukaan tulla myös ilman kansallispukua.

Vesisateen sattuessa pukujen tuulettaminen tapahtuu esimerkiksi lähialueen kahviloissa.

– Viime vuonna oli todella hyvät kelit, joten tuulettamisen jälkeen päätimme mennä vielä Rossoon syömään, Kiri muistelee.

Sosiaalinen media myös hengessä mukana

Kansallispukutuuletus on ollut ajan mukaisesti myös sosiaalisessa mediassa ja Kiri toivookin, että kuviin lisättäisi aihetunnisteita, jotta ne keräytyisivät helpommin nähtäväksi.

Sosiaalisessa mediassa kansallispukujen tuuletuspiknikin Facebook-sivulla toivotaan käytettäväksi kuvapäivityksissä aihetunnisteita #kansallispuku, #kansallispukutuuletus ja #kansallispukutuuletus2020.

Kansallispukujen tuuletusta Imatralla Inkerinaukion laitamilla 5.8.2020 klo 16 alkaen.

Juttua muokattu 31.7.2020 klo 18.09: täsmennetty kuvatekstiä.

Luetuimmat