Yle: Suomessa tehtiin keväällä ja kesällä kaksi havaintoa hyvin haitallisesta kasvintuholaisesta, toinen niistä Lappeenrannassa

Ville Welling, Evira

Aasianrunkojäärä on noin 2,5-3,5 sentin mittainen, kiiltävän musta ja valkopilkkuinen. Sen tuntosarvet ovat raidalliset ja ruumista pidemmät.

Lappeenrannan kaupungin kivivarastolta löytyi keväällä vahingolliseksi luokiteltu lehtipuutuholaisyksilö, aasianrunkojäärä.

Hyönteinen löytyi kuolleena.

Asiasta kertoi ensin Yle.

Vaaralliseksi kasvintuhoojaksi luokiteltu aasianrunkojäärä on levinnyt Aasiasta Eurooppaan puisen pakkausmateriaalin välityksellä.

Erityisen riskialtista on kivitavaran pakkausmateriaali, koska kivitavara on usein peräisin Kiinasta, kertoo elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Kuluneen kevään ja kesän aikana Suomessa on tehty tästä mustasta ja valkopilkkuisesta hyönteisestä kaksi havaintoa.

Lappeenrannan yksilö löytyi huhtikuussa, ja heinäkuussa Uudeltamaalta löytyi elävä toukka.

Ensimmäinen Suomessa tavattu yksilö löytyi Vantaalta lokakuussa 2015.

Lappeenrannan yksilön löysi Eviran tarkastaja huomattuaan, että kivitavaran puupakkausmateriaaleissa oli ulostuloreikiä.

Aasianrunkojäärän tekemät ulostuloreiät ovat halkaisijaltaan noin sentin suuruisia.

Ulla Oksanen, Evira

Aasianrunkojäärän tekemiä ulostuloreikiä Suomessa kasvavassa koivussa.

Aasianrunkojäärän toukat iskevät lehtipuihin katujen varsilla ja rakennustyömailla. Niiden aiheuttamat vauriot johtavat usein puun kuolemaan.

Lain mukaan Suomessa kaikista aasianrunkojäärähavainnoista on ilmoitettava Eviraan. Jos epäilet löytäneesi sellaisen, pyydystä se mieluiten elävänä talteen esimerkiksi lasipurkkiin.

Ulla Oksanen, Evira

Aasianrunkojäärän toukka on vaalea. Täyteen kokoonsa kasvaneena se on noin viisi senttiä pitkä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.